«Ψυχικη ανθεκτικοτητα και αναπτυξη μετα τη βια»

Εκδήλωση από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και των 6 χρόνων λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Ψυχική ανθεκτικότητα και ανάπτυξη μετά τη βία».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Μαρτίου και ώρα 18.00 στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής (Μαρασλή 1).

Σε σχετικό του μήνυμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Μουρτίδης κάνει μια αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στην καθιέρωσαν την 8η του Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θυμίζοντας πως «όλα ξεκίνησαν στις 8 Μαρτίου του 1857, όταν γυναίκες εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησαν απεργία, διαμαρτυρόμενες για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τις πολλές ώρες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Στη συνέχεια, κινητοποιήθηκαν αρκετοί για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, συμπεριλαμβανομένου του εκλογικού δικαιώματος και της ανάδειξης των γυναικών σε δημόσια αξιώματα. Το 1977, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ορίστηκε η 8η Μαρτίου ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη».

Ο κ. Μουρτίδης επισημαίνει πως «χρόνο με το χρόνο σημειώνεται σημαντική βελτίωση σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, στην εργασία, στην επιστήμη και σε άλλους τομείς», παρόλα αυτά παραδέχεται πως«ακόμα και σήμερα, το γυναικείο φύλο δέχεται διακρίσεις και υφίσταται έμφυλη βία». Γι’ αυτό και εξηγεί, αναφορικά με τους σκοπούς πραγματοποίησης της εκδηλώσεις πως «γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα θυμίσουμε ότι στον Δήμο Κομοτηνής, λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια, Ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, και γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφή βίας».

«Με την παροχή ψυχοκοινωνικής και εργασιακής συμβουλευτικής, την ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, καθώς, και με τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου, ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί» υπογραμμίζει ο ίδιος κλείνοντας.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

18.00-18.15: Προσέλευση κοινού-Χαιρετισμοί
18.15-18.30: Λειτουργία και Υπηρεσίες του Ξενώνα –Το φαινόμενο της Βίας κατά των Γυναικών, Ανδρούτσου Κυριακή, Κοινωνική Λειτουργός του Ξενώνα Δήμου Κομοτηνής
18.30-18.50 : Μαρτυρίες Γυναικών Ενδοοικογενειακής Βίας – Ο δύσκολος δρόμος από την εξουθένωση στην ενδυνάμωση, Χατζηφωτίου Σεβαστή, καθηγήτρια του Δ.Π.Θ. στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας
18.50-19.10: Μετα-τραυματική Ανάπτυξη, Σερμπέζης Χρήστος, Ψυχολόγος του Ξενώνα Δήμου Κομοτηνής
19.10-19.30: Βιωματική Εμπειρία, παλιάς φιλοξενούμενης στον Ξενώνα του Δήμου Κομοτηνής

Συντονίστρια εκδήλωσης: Γαντά Βασιλική, Διοικητική Υπάλληλος του Ξενώνα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.