Αιτημα να «σφραγιστει» για ενα χρονικο διαστημα το Τελωνειο των Κηπων

Ως αποφασιστικό μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης του Covid-19 σε όλη την ελληνική επικράτεια

Την αναστολή λειτουργίας του τελωνείου των Κήπων για τους ταξιδιώτες, αιτήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο τμήμα πολιτικής προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, όπως γνωστοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κ. Δημήτρης Πέτροβιτς.

Σε συνέχεια των εξελίξεων και της υφιστάμενης κατάστασης στο σημείο, σε αίτημα αναστολής του τελωνείου προχώρησε και η Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θράκης, με επιστολή της στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Δ. Πέτροβιτς

«Θέλουμε να λειτουργήσουμε με τη λογική του προλαμβάνειν και όχι του θεραπεύειν»

«Ζητήσαμε να ανασταλεί η λειτουργία του τελωνείου των Κήπων για τους ταξιδιώτες, γιατί υπάρχει έντονη ανησυχία και από τους τελωνιακούς υπαλλήλους», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, τονίζοντας παράλληλα πως με αυτόν τον τρόπο «για ένα διάστημα θα μπορέσει να ελεγχθεί η διασπορά του ιού».

Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως το αίτημα βρίσκεται υπό επεξεργασία και αναμένεται απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα θέμα που αφορά και στη γειτονική χώρα, για την οποία σχολίασε πως «δεν μπορούμε να διασταυρώσουμε τι είναι αλήθεια και τι ψέμα όσον αφορά τη διασπορά του ιού, γι’ αυτό και είμαστε πολύ επιφυλακτικοί».

Έχοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι το τελωνείο των Καστανεών είναι κλειστό, πράγμα που σημαίνει ότι ο μόνος ανοιχτός τελωνειακός χερσαίος σταθμός είναι αυτός των Κήπων, ο κ. Πέτροβιτς επεσήμανε πως ζητήθηκε η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να προχωρήσει η αναστολή λειτουργίας του τελωνείου.  «Θέλουμε να λειτουργήσουμε με τη λογική του προλαμβάνειν και όχι του θεραπεύειν. Έχοντας ως απώτερο σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας της κοινωνίας και των εργαζομένων στον χώρο του τελωνείου, αναμένουμε την θετική ανταπόκριση του Υπουργείου, ανέφερε καταληκτικά ο αντιπεριφερειάρχης, παροτρύνοντας παράλληλα τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

ΟΕΕΘ

«Μεγάλο σκεπτικισμός για το γεγονός ότι η Τουρκία ανακοίνωσε ελάχιστα κρούσματα»

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θράκης τονίζει στην επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών πως μετά τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη συνοριογραμμή Ελλάδος Τουρκίας στον Έβρο αναφορικά με το μεταναστευτικό, η ραγδαία εξάπλωση του SARS-Cov-2 στη γείτονα χώρα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Θράκης, και δη της ελληνοτουρκικής μεθορίου.

Το γεγονός δε, όπως επισημαίνουν, ότι το συνοριακό σημείο των Κήπων Έβρου παραμένει ανοικτό για διελεύσεις επισκεπτών και εισόδους στη χώρα τουρκικών φορτηγών οχημάτων, παρά το ότι η Τουρκία αποτελεί χώρα προέλευσης υψηλού κινδύνου, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία στον Έβρο και τη Θράκη.

Ακόμη, η ΟΕΕΘ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία ανακοίνωσε ελάχιστα κρούσματα του ιού, γεγονός το οποίο η επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει με μεγάλο σκεπτικισμό καθώς η εξάπλωση του ιού είναι παγκόσμια αφ’ ενός και αφ’ ετέρου η Τουρκία συνορεύει με χώρες οι οποίες έχουν πληγεί σοβαρά από την ασθένεια όπως το Ιράν όπου μαίνεται εδώ και εβδομάδες επιδημία του Covid-19 με εκατοντάδες νεκρούς.

Διευκρινίζοντας τέλος η Ομοσπονδία ότι «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους μίας περιοχής η οποία δεν έχει πληγεί ακόμη από την πανδημία και αφουγκράζεται την αγωνία και τον φόβο», απευθύνει στην επιστολή της ύστατη έκκληση στο Υπουργείο και την Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το συνοριακό σημείο διέλευσης των Κήπων στον Έβρο ως αποφασιστικό μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης του Covid-19 σε όλη την ελληνική επικράτεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.