Τηρησαν την αναστολη λειτουργιας τα καταστηματα της Ροδοπης

Την ανάγκη μέριμνας για τις επιχειρήσεις μόλις επανέλθει σε κανονικές συνθήκες η κατάσταση τόνισε ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ανέστης Βαφειάδης

Ανταποκρίθηκαν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, στην απόφαση για την παύση λειτουργίας σε εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και καφετέριες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το βράδυ της Παρασκευής, οι επαγγελματίες της Ροδόπης.

Να υπενθυμίσουμε πως με την απόφαση έκλεισαν όλα τα εμπορικά κέντρα, τα καφέ, τα μπαρ και οι καφετέριες, όλη η εστίαση εκτός από delivery και take away, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, αθλητικά κέντρα και κέντρα αισθητικής.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης, στην Κομοτηνή δεν είχαμε κρούσματα παραβίασης, με το 95% των καταστημάτων να εφαρμόζουν άμεσα την απόφαση, και όπου υπήρξαν «παρασπονδίες», όπως τις χαρακτήρισε, δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες και τα πράγματα διευθετήθηκαν.

Στην εστίαση, όποιοι επιθυμούσαν ή μπορούσαν, επέλεξαν το delivery και take away, ενώ οι υπόλοιποι πειθάρχησαν στις οδηγίες. «Από εκεί και πέρα, για το γενικό καλό το κυριότερο είναι να υπάρχει η ατομική και κοινωνική ευθύνη, να μένουν στο σπίτι τους για λόγους δημοσίας υγείας» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ.

Να μην έχουν υποχρεώσεις οι επαγγελματίες για όσο διάστημα είναι κλειστοί

Σε όλο αυτό, αν και δευτερεύοντος σε αυτή τη φάση, έρχονται να προστεθούν και τα οικονομικά ζητήματα, γιατί όσο και αν κρατήσει αυτή η περίοδος, θα πρέπει σε κάποια φάση να ξανανοίξουν τα καταστήματα, και τότε όλα τα τρέχοντα θα πρέπει να καλυφθούν, εξήγησε ο κ. Βαφειάδης σπεύδοντας να διευκρινίσει πως παρόλο που η κυβέρνηση έχει μιλήσει για αναστολή των πληρωμών, οι επαγγελματίες πιστεύουν πως θα πρέπει για αυτή τη διάρκεια που θα είναι κλειστοί, να μην έχουν και υποχρεώσεις έναντι του κράτους, γιατί εκ των πραγμάτων δεν θα έχουν τον τζίρο για να τις καλύψουν. «Αυτά όμως θα τα δούμε στην πορεία, όταν περάσει η μπόρα» επεσήμανε ο ίδιος.

Παράλληλα ανέφερε πως πολλοί επαγγελματίες, ακόμα και αυτή την περίοδο, δέχονται οχλήσεις από τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες, που δεν αποθαρρύνονται από την πανδημία. «Πρέπει να καταλάβουν και οι ίδιες αυτές οι εταιρείες την κοινωνική ευθύνη που τους αναλογεί αυτή τη στιγμή και να σταματήσουν αυτές τις οχλήσεις» επεσήμενε για να συμπληρώσει «αλλά και οι τράπεζες να αναστείλουν τις υποχρεώσεις τον Επαγγελματιών τουλάχιστον για τον Μάρτιο».

Όσο για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, περιμένουν τις επόμενες μέρες να βγει στο σύστημα Εργάνη η ειδική πλατφόρμα, για να δηλώσουν ότι έχουν κλείσει προσωρινά για να μην γίνουν απαιτητές οι υποχρεώσεις τους, αλλά και να δηλωθούν οι εργαζόμενοι για να πληρωθούν από το κράτος για το διάστημα που θα είναι κλειστά τα καταστήματα.

Θετικό το κλείσιμο περισσότερων εμπορικών καταστημάτων από την Τετάρτη

Όσο για το κλείσιμο των περισσότερων εμπορικών καταστημάτων, που αποφάσισε τελικά η Κυβέρνηση να ισχύσει από την Τετάρτη, ο κ. Βαφειάδης ανέφερε ότι ήταν αναπόφευκτο να γίνει, μιας και ήδη δεν έχει νόημα να παραμένουν ανοιχτά.

Και αυτό τόσο γιατί ο κόσμος δεν θα βγει για να ψωνίσει τα είδη των καταστημάτων που έμειναν ανοιχτά, αλλά και γιατί δεν υπάρχει λόγος να εκτίθενται σε κίνδυνο, γιατί πλέον ο φόβος έχει κυριεύσει. Για αυτό θεωρεί πως η γενικότερη απόφαση θα βοηθήσει να ξεπεραστεί γρηγορότερα η όλη κατάσταση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.