Οι «Θρακες» αποχαιρετουν την Αθανασια Καραγιαννη

«Ήταν μια ιέρεια του θρακιώτικου τραγουδιού»

Την Αθανασία Καραγιάννη που έφυγε πριν λίγες μέρες από τη ζωή αποχαιρετά ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής  με μήνυμα του. «Ένα μοιρολόι ακούστηκε από τη Θράκη, καθώς το Σάββατο 14 Μαρτίου σίγησε για πάντα η φωνή της Αθανασίας Καραγιάννη» σημειώνει ο Σύλλογος για να εξηγήσει πως «η φωνή της οικογένειας Λιγούδη, τα έξι αδέλφια της οποίας – Αποστολία, Δέσποινα, Σουλτάνα, Κώστας, Αθανασία, Πασχάλης – ανέδειξαν την ξεχωριστή παράδοση των Ασβεστάδων Διδυμοτείχου απ’ άκρου εις άκρον στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο».

Όπως διευκρινίζει ο σύλλογος, «οι Ασβεστάδες, μεταξύ των δεκατριών χωριών των Μάρηδων, φημίζονται για την πλούσια και διακριτή μουσικοχορευτική τους παράδοση. Παράδοση, την οποία τα αδέλφια Λιγούδη βίωσαν στην οικογένεια και στο χωριό και στη συνέχεια υπηρέτησαν – και υπηρετούν – άοκνα. Στο χωριό εκεί, κράτησαν πάντα ανοικτές αγκάλες για χιλιάδες – θα έλεγε κανείς χωρίς να υπερβάλλει –  χοροδιδασκάλους, μελετητές, χορευτές, λαογράφους, ώστε να τους μεταφέρουν τα αυθεντικά βιώματά τους, τα ήθη και έθιμα καθώς και να τους μυήσουν στις ασβεσταδιώτικες χορευτικές ιδιαιτερότητες. Αυτές τις ιδιαιτερότητες θέλησαν να μοιραστούν και στις εκατοντάδες εκδηλώσεων όπου συμμετείχαν. Ενδεικτικά: στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μα και στην Κύπρο και την Αμερική. Η Αθανασία Καραγιάννη με τα αδέλφια της τίμησαν με την παρουσία τους την πόλη μας κατά την αφιερωματική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής, το Σεπτέμβριο του 2018, ώστε να τους τιμήσει για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην ανάδειξη αλλά και διάσωση της παράδοσης του Έβρου και ολόκληρης της Θράκης».

«Ένα κομμάτι της μάλιστα», όπως θυμίζει ο Σύλλογος «αποτυπώθηκε, κυρίως μέσα από την αυθεντική φωνή της κυρίας Αθανασίας, στον δίσκο Ασβεστάδες – Τ'Αη-Κουσταντή πανγκύρ' θα γέν΄(2015) από τον εβρίτη μουσικό Βαγγέλη Παπαναστασίου. Πόνημα που είχε εξ΄ αρχής την στήριξη του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής μα και Συλλόγων από την Αττική, τον Έβρο και την Τρίπολη! Τελευταία δισκογραφική δουλειά της Αθανασίας Καραγιάννη η συμμετοχή της στο συλλογικό διπλό δίσκο του Βαγγέλη Παπαναστασίου Γλέντια Θρακών(2018)».

«Τυχαία, λοιπόν, δεν χαρακτηρίστηκε ως «μια ιέρεια του θρακιώτικου τραγουδιού»! Καλό ταξίδι κα Αθανασία! Παρηγοριά μας αφήνεις τα τραγούδια σου…» υπογραμμίζει ο Σύλλογος κλείνοντας το μήνυμά του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.