Επιτακτικη η ενημερωση της μειονοτητας για τον κορωνοιο!

Του Συμεών Σολταρίδη

Μη προαγωγικό βαθμό παίρνει και μένει ανεξεταστέα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η οποία, εν γνώσει ή εν αγνοία της, αδιαφόρησε για τους πολίτες της οι οποίοι ανήκουν στην μειονότητα και δεν ενημέρωσε τον κόσμο σχετικά με τον κορονοϊό και τα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία.

Πάνω από 100.000 πολίτες που ζούνε στους τρεις Νομούς της Θράκης, ιδιαίτερα στον ορεινό όγκο, θα έπρεπε να ενημερωθούν. Και να ενημερωθούν στα τουρκικά, αφού αυτή την γλώσσα μάθαιναν στα σχολεία μαζί με τα Ελληνικά και είναι η γλώσσα για την οποία υπέγραψε το κράτος στα Εκπαιδευτικά Πρωτόκολλα με την γείτονα.

Σεβόμαστε την ύπαρξη και άλλων μειονοτικών γλωσσών οι οποίες δεν έχουν αναπτυχθεί στον γραπτό λόγο, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε αυτά που υπογράψαμε και να μην δημιουργούμε προβλήματα εκ του μη όντος, τονίζοντας ότι έχουμε «μειονότητες» και «μειονοτικές γλώσσες».

Τι έπρεπε λοιπόν να κάνει η Περιφέρεια; Απλά να σεβαστεί την μειονότητα, όπως την σέβεται προεκλογικά και να καλέσει τα θεσμικά της όργανα, αρχής γενομένης από τους εκλεγμένους βουλευτές, τους δημάρχους, τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, τα πολιτιστικά και παιδαγωγικά σωματεία, τα άτομα που εργάζονται σε δομές υγείας και γιατί όχι τους εκπροσώπους του κόμματος Φιλίας και Ισότητας, εφόσον αυτό είναι επίσημο κόμμα που εκφράζει την μειονότητα και συμμετέχει σε εκλογές. Μπορεί να μην έχει εκλέξει αντιπρόσωπο, είναι όμως πολιτικός φορέας.

Και να απευθυνθεί σε όλους αυτούς και με ενημερωτικό υλικό στα Ελληνικά και Τουρκικά, να ζητήσει να ενημερώσουν τα μέλη της μειονότητας. Να τους ζητήσει την συμπαράσταση τους. Η μειονότητα σήμερα έχει δεκάδες γιατρούς, φαρμακοποιούς και άτομα που εργάζονται σε δομές υγείας.

Μήπως είναι η στιγμή που θα πρέπει να δει η πολιτεία πολλά από τα θέματα που αδιαφόρησε πολιτικοποιώντας προβλήματα που αναζητούν λύση;

Θα ανοίγαμε μεγάλη συζήτηση αν κάποιος/α θα ήθελε να μεταφέρει τον προβληματισμό του/της καθώς θα ρωτούσε «γιατί να γράψουμε στα Τουρκικά, αφού είναι Έλληνες πολίτες»; Γιατί θα απαντούσα απλά «επειδή στον καιρό τους δεν τους μάθαμε όπως θα έπρεπε τα Ελληνικά» !

Χωρίς λοιπόν εθνικιστικές κορόνες και πολιτικοποίηση της ερώτησης μου «γιατί αδιαφόρησε η περιφέρεια», ας το πράξει την ύστατη στιγμή και να πράξει τα δέοντα.


Πηγή: enetpress.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.