Ξεκινησαν οι εργασιες «καλυψης» του τμηματος του βυζαντινου τειχους στη Σοφουλη

Αναμένεται να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις ώστε το τείχος να είναι εμφανές στο δρόμο όταν αυτός αποκατασταθεί

Ξεκίνησαν οι εργασίες επανακάλυψης του κομματιού του Βυζαντινού Κάστρου στην οδό Σοφούλη, στο σημείο όπου είχε αποκαλυφθεί ένας από τους πύργους και κομμάτι του τείχους του.
 
Παρόλο που η ύπαρξη αυτού του μέρους ήταν γνωστή, η αποκάλυψή του είχε δημιουργήσει αίσθηση στους πολίτες της Κομοτηνής, πολλοί από τους οποίους έβλεπαν για πρώτη φορά τα συγκεκριμένα κομμάτια, τα υπέργεια μέρη των οποίων καταστράφηκαν κατά τη διάνοιξή του δρόμου που ξεκίνησε το 1950 και ολοκληρώθηκε το 1952, όπως και το αντίστοιχο στο ύψος του ΡΕΞ.
 
Η αρχική σκέψη ήταν να καλυφθεί ξανά και να τοποθετηθούν κυβόλιθοι διαφορετικού χρώματος από αυτούς που θα τοποθετούνταν στην υπόλοιπη οδό Σοφούλη, κατά τις εργασίες που πραγματοποιούνται για την ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου από το Δήμο Κομοτηνής, όμως τελικά βρέθηκε λύση ώστε και να μην διακοπεί η κυκλοφορία, αλλά και να μπορούν όσοι διέρχονται να βλέπουν αυτό το κομμάτι του τείχους.
 

Έτσι το κομμάτι του πύργου και του τείχους θα ανακτηθεί κατά 30 εκ. και θα έρθει στην ίδια ευθεία με το δρόμο όταν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που γίνονται στην οδό.
 
Τα 30 εκατοστά θα συμπληρωθούν από τα ίδια τα υλικά του πύργου, δηλαδή με κονιάματα που έχει το ίδιο το κάστρο, και με ποταμίσιες κροκάλες. Οι κυβόλιθοι δε που θα τοποθετηθούν στο δρόμο θα συμπληρώνουν τα τμήματα που χρειάζεται.
 
Έτσι αφενός η διαδρομή του τείχους θα είναι εμφανής χωρίς να καλυφθεί, με ταυτόχρονη προστασία του αρχαιολογικού ευρήματος από τις καιρικές συνθήκες και τη φθορά, αφετέρου θα μπορούν τα οχήματα να κινούνται κατά μήκος του δρόμου.
 
Αυτές τις μέρες ξεκίνησε η επανακάλυψη με χώμα στα κενά, ανάμεσα στο τείχος, και στη συνέχεια αναμένεται να προχωρήσει και η δεύτερη φάση των εργασιών.
 
Να σημειώσουμε ότι η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί και στο βόρειο μέρος του κάστρου, στην αρχή της οδού Σοφούλη, όπου κάτω από το οδόστρωμα κρύβεται ακόμα ένας πύργος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.