«Υγειονομικη βομβα» η αποφαση εκκενωσης των φοιτητικων εστιων καταγγελλουν οι φοιτητες

Αντιδράσεις και από τους εστιακούς φοιτητές της Κομοτηνής

Ιάσων Χατζηγεωργίου: «Είναι επικοινωνιακή η διαχείριση της όλης κατάστασης από την κυβέρνηση και αυτό κοστίζει σε όλους τους εστιακούς φοιτητές»

 
Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν έπειτα από την κυβερνητική απόφαση να εκκενωθούν οι φοιτητικές εστίες σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης κατά του κορωνοϊού.
 
Σύμφωνα με την απόφαση, οι φοιτητές υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις  εγκαταστάσεις των εστιών έως το πρωί της Τετάρτης 25 Μαρτίου.
 
Η κινητοποίηση των φοιτητών που διαμένουν στις εστίες της Κομοτηνής ήταν άμεση, καθώς μετέβησαν δις στην πρυτανεία προκειμένου να έρθουν σε δια ζώσης επαφή με τις πρυτανικές αρχές και να εκφράσουν την πλήρη αντίθεσή τους στην κυβερνητική απόφαση.
 
Ο κ. Ιάσων Χατζηγεωργίου, μέλος του συλλόγου εστιακών φοιτητών Κομοτηνής, μίλησε για το χρονικό της απόφασης αλλά και για τις κινητοποιήσεις από πλευράς φοιτητών, γνωστοποιώντας πως οι ίδιοι πληροφορήθηκαν αιφνιδίως την περασμένη Κυριακή, πως την επομένη κλείνουν οι εστίες. Στο πλαίσιο αυτό, συγκλήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εναπομείναντες φοιτητές, με τους ίδιους να συμφωνούν πως πέραν της αδυναμίας μετακίνησης, πρόκειται για μια απόφαση που μπορεί να λειτουργήσει ως υγειονομική βόμβα. «Όταν αναγκάζεις χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας και έξαρσης του ιού να μετακινηθούν και ενδεχομένως να έρθουν σε επαφή με ευπαθείς ομάδες του εγγύτερου περιβάλλοντός τους, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μοιραία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο φοιτητής.
 
Στη συνέλευση αποφασίστηκε η κινητοποίηση προς το κτίριο της πρυτανείας, με τις πρυτανικές αρχές όπως ανέφερε ο ίδιος αρχικά να στέκονται αρνητικές απέναντι στην εκπλήρωση των αιτημάτων τους που αφορούσαν αφενός στην ανάγκη η πρυτανεία να σταθεί ενάντια στην υπουργική απόφαση και αφετέρου να υπάρξει μια μέριμνα τόσο για τους φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν, όσο και για εκείνων που δεν δύνανται, διότι δεν έχουν πού να πάνε.
 
Το πρωί της Τρίτης, πραγματοποιήθηκε  δεύτερη παρέμβαση και έπειτα από πολύωρη συνομιλία με τις πρυτανικές αρχές, όπως γνωστοποίησε ο φοιτητής, εξασφαλίστηκε η κάλυψη των εξόδων όσων επιθυμούν να μετακινηθούν, γεγονός που ο ίδιος χαρακτήρισε ως νίκη του φοιτητικού συλλόγου.
 
Περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση στις εστίες Κομοτηνής, ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως  τα άτομα που έχουν παραμείνει την ώρα που γράφεται το ρεπορτάζ ανέρχονται σε 10 άτομα, για τη μέριμνα των οποίων αναμένεται κίνηση από την πρυτανεία. «Ο πρύτανης δεσμεύτηκε ότι θα λάβει κάποια μέτρα αλλά ακόμη δεν έχουμε κάποια ενημέρωση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο φοιτητής, γνωστοποιώντας παράλληλα πως αυτή τη στιγμή έχει διακοπεί η σίτιση, η θέρμανση, το ζεστό νερό και η μετακίνηση από και προς την πανεπιστημιούπολη, ενώ χαρακτήρισε την όλη κατάσταση ως «αποποίηση της πολιτικής ευθύνης, ώστε να μην λάβουν την ευθύνη της ανατροπής της εν λόγω κυβερνητικής απόφασης, τα όσα δηλαδή ορίζονται στο σχετικό ΦΕΚ».
 

«Σταγόνα στον ωκεανό τα κριτήρια που τέθηκαν από πλευράς υπουργείου»

 
Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο φοιτητής τόνισε πως πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς  υπάρχουν χιλιάδες φοιτητές που έχουν «εγκλωβιστεί». «Προχθές, έγινε αναφορά στο ζήτημα από τον επικεφαλή κ. Τσιόρδα ο οποίος είπε να μην κλείσουν οι εστίες διότι οι επιδημιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως υγειονομική βόμβα. Δυστυχώς η επιτροπή απεφάνθη να συνεχίσει κανονικά και σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε. Είναι επικοινωνιακή διαχείριση της όλης κατάστασης από την κυβέρνηση και αυτό κοστίζει σε όλους τους εστιακούς φοιτητές», είπε το μέλος της ΣΟΦΕΚ, ενώ αναφερόμενος στα κριτήρια που τέθηκαν για τους φοιτητές που μπορούν να παραμείνουν στις εστίες για όσο χρονικό διάστημα τελούν σε προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας, τα χαρακτήρισε ως «σταγόνα στον ωκεανό, καθώς ανταποκρίνονται σε ένα απειροελάχιστο ποσοστό των οικοτρόφων της Ελλάδας». «Δεν λαμβάνουν υπόψη τα υποκειμενικά κριτήρια και στην ουσία μας πετούν στον δρόμο» συνέχισε ο ίδιος κάνοντας λόγο για «κλειστές πόρτες».
 

Ζωή Γαβριηλίδου: «Όσοι δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες που έθεσε το  Υπουργείο θα πρέπει να αποχωρήσουν»

 
Ο  «ΠτΘ» επικοινώνησε εκ νέου με την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης η οποία επεσήμανε ότι σχετικές με τους εστιακούς φοιτητές κινήσεις είχαν γίνει πριν την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, η οποία ήρθε να θέσει συγκεκριμένα κριτήρια ως προς τις κατηγορίες των φοιτητών που μπορούν να παραμείνουν. «Δυστυχώς όσοι δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες αυτές, για την τακτοποίηση των οποίων περιμένουμε τις σχετικές οδηγίες από πλευράς του Υπουργείου, δεν μπορούν να παραμείνουν» εξήγησε η ίδια  για να γνωστοποιήσει επίσης ότι υπήρξε επικοινωνία και με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη για την εξέταση της δυνατότητας διαμονής όσων δεν εμπίπτουν στις άνω κατηγορίες σε δημόσιες δομές φιλοξενίας του Δήμου, ωστόσο οι δομές αυτές είναι γεμάτες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.