Αυξημενη ζητηση της υδροχλωροκινης… ακομη και με απειλες παρατηρηθηκε και στη Ροδοπη

Α. Τσαπέκος: «Σωτήρια η επερχόμενη έναρξη λειτουργίας της άυλης συνταγογράφησης»

Αλέξανδρος Τσαπέκος, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης

«Να μην στενοχωριέται ο κόσμος, να μην αγχώνεται, ούτε να πιέζουν τους φαρμακοποιούς να τους δώσουν περισσότερα φάρμακα»

Άνθρωποι της «πρώτης γραμμής» στην υπεράσπιση της υγείας των πολιτών, εκτεθειμένοι καθημερινά σε κίνδυνο είναι σε αυτή τη συγκυρία οι φαρμακοποιοί, που καταβάλλουν καθημερινά το ύστατο δυνατόν ούτως ώστε να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Ο κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ν. Ροδόπης, επιβεβαίωσε την παραπάνω παραδοχή, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι φαρμακοποιοί έρχονται σε επαφή με πιο πολύ κόσμο απ’ ό,τι το υπόλοιπο σύστημα υγείας. Στο νοσοκομείο δεν επιτρέπεται να πηγαίνει ο καθένας. Το φαρμακείο όμως το επισκέπτεται ο καθένας πολύ εύκολα και μπορεί να είναι και κάποιος φορέας χωρίς συμπτώματα, οπότε καταλαβαίνετε ότι η πιθανότητα να υπάρχει διασπορά του ιού είναι μεγαλύτερη σε μας». Ο ίδιος κάλεσε παράλληλα τον κόσμο να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στους κανόνες και να πηγαίνει στα φαρμακεία στο ωράριο που έχει αναρτηθεί.

Γνωστοποιώντας το ωράριο λειτουργίας, ο ίδιος τόνισε πως όλα τα φαρμακεία είναι ανοιχτά από τις 8:00 μέχρι τις 16:00 και το απόγευμα τη σκυτάλη παίρνουν τα εφημερεύοντα φαρμακεία. «Θα υπάρχουν δυο εφημερεύοντα φαρμακεία κάθε μέρα και μετά τις 20:00 θα ανοίγει ένα διανυκτερεύον», εξήγησε ο κ. Τσαπέκος.

«Δεν μπορεί ένα φαρμακείο να εξαντλεί το κεφάλαιό του ή η αποθήκη προμηθεύοντας φάρμακα σε συγκεκριμένους για 3-4 μήνες»

Σχετικά με την επάρκεια φαρμάκων, αν εξαιρεθούν τα φάρμακα που πάντα είχαν ελλείψεις λόγω εξαγωγών, για τα οποία τώρα πραγματοποιούνται ενέργειες στον ΕΟΦ,  στα υπόλοιπα φάρμακα υπάρχει επάρκεια. «Να μην στενοχωριέται ο κόσμος, να μην αγχώνεται, ούτε να πιέζουν τους φαρμακοποιούς να τους δώσουν περισσότερα φάρμακα, να πάρουν και τη συνταγή του επόμενου μήνα και του μεθεπόμενου. Αυτό είναι λάθος. Δεν μπορεί ένα φαρμακείο να εξαντλεί το κεφάλαιό του ή η αποθήκη προμηθεύοντας φάρμακα σε συγκεκριμένους για 3-4 μήνες, γιατί τότε θα έχουμε πρόβλημα και δεν θα έχουμε φάρμακα γι’ αυτόν που θα χρειάζεται την επόμενη εβδομάδα», τόνισε ο φαρμακοποιός, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως για το επόμενο διάστημα, τα φάρμακα που παίρνει ο κόσμος για τα χρόνια νοσήματα και για κάθε νόσημα, υπάρχουν. Κατά καιρούς συμβαίνουν κάποιες μικροελλείψεις στα αντιπυρετικά επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση, όμως αυτά καλύπτονται πάλι, επειδή οι εταιρείες που παράγουν αντιπυρετικά, μας έχουν διαβεβαιώσει ότι έχουν και θα μας στείλουν.

Αναφορικά με την αυξημένη ζήτηση της υδροχλωροκίνης, αυτή παρατηρήθηκε και στη Ροδόπη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ροδόπης, υπήρξαν κάτοικοι του Ν. Ροδόπης που πήγαιναν στα φαρμακεία και σχεδόν απειλούσαν τους φαρμακοποιούς οι οποίοι καλούσαν την αστυνομία. «Αυτά τα φάρμακα δεν πρέπει να τα παίρνει κανείς χωρίς ιατρική συνταγή. Διότι αν τα πάρει μπορεί να κάνει ζημιά στον εαυτό του. Αυτά θα χορηγηθούν ενδεχομένως σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα σε κάποιον που θα χρειαστεί θεραπεία. Δεν είναι προληπτικό φάρμακο. Θα χρειαστεί θεραπεία πάντα με τη συνταγή του γιατρού. Όταν θα τη χρειαστούν θα τους γράψει ο γιατρός τη συνταγή και θα πάρουν», τόνισε ο κ. Τσαπέκος.

Σταματά το «πηγαιν-έλα» στον γιατρό, στο νοσοκομείο ή στο Κέντρο Υγείας

Όσο για τον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών, με την τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου που καθιερώνει την άυλη συνταγή μέσω πλατφόρμας η οποία θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες, όπως εξήγησε ο κ. Τσαπέκος, για να μπει κανείς σε αυτό το σύστημα πρέπει να κάνει μια εγγραφή. Αν λοιπόν κάποιος κάνει την εγγραφή, μετά τηλεφωνώντας στον γιατρό του ή το Κέντρο Υγείας, ο γιατρός αναγνωρίζει μέσα στο σύστημα ότι είναι εγγεγραμμένος, γράφει τη συνταγή και του στέλνει με ένα μήνυμα στο κινητό του τον κωδικό της συνταγής. Πηγαίνει με εκείνον τον αριθμό στο φαρμακείο και παίρνει τα φάρμακα. «Αυτό είναι σωτήριο και έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια. Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος, να το αναλύσουμε, να εξηγήσουμε τη διαδικασία. Θα χρειαστεί ο αριθμός του taxisnet, θα πρέπει να βοηθήσουν οι λογιστές, τα ΚΕΠ, οι φαρμακοποιοί, και να μπει σε μια ρότα αυτή η διαδικασία, έτσι ώστε να μην υπάρχουν άσκοπες μετακινήσεις και ταλαιπωρία των ασθενών», υπογράμμισε ο κ. Τσαπέκος, ωστόσο δεν παρέλειψε να εκφράσει ενδοιασμούς καθώς θύμισε πως  η υγειονομική περιφέρεια, έχει αναστείλει τη λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων. Αυτό σημαίνει, ότι αυτή την ώρα υπάρχει ιατρική κάλυψη στο νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας Κομοτηνής, στο παλιό ΙΚΑ και στα δύο Κέντρα Υγείας Σαπών και Ιάσμου. Στα χωριά που είχαν περιφερειακά – αγροτικά ιατρεία δεν λειτουργούν.  «Διαφωνούμε με το timing» εξήγησε ο κ. Τσαπέκος για να συμπληρώσει το εξής: «φανταστείτε τώρα 40-50.000 κόσμου που ζουν στα χωριά να παίρνουν τηλέφωνο στα Κέντρα Υγείας και τα Κέντρα Υγείας δεν σε δέχονται μέσα. Πρέπει κι εκεί να πας απ’ έξω -και πολλά χωριά είναι 40 χλμ. μακριά από τα Κέντρα Υγείας- ή πρέπει να παίρνεις τηλέφωνο. Είναι αδύνατο  3 ή 4 τηλέφωνα να εξυπηρετήσουν τόσο πολύ κόσμο. Θα έπρεπε να μείνουν οι γιατροί παίρνοντας τα σωστά μέτρα προστασίας. Μακάρι να μην επαληθευτούμε, αλλά θεωρώ ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να βγει εκτός λειτουργίας ένα Κέντρο Υγείας και όλοι αυτοί οι γιατροί που θα είναι εκεί, εκτός αν έχουν πάρει τόσο καλά μέτρα και μακάρι να τα έχουν πάρει».

Άτυπη συνταγογράφηση με τη χρήση ΑΜΚΑ έως ότου ξεκινήσει η πλατφόρμα

Προς διευκόλυνση ωστόσο του κόσμου, μιας και αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται σε λειτουργία η άυλη συνταγή, οι πολίτες μπορούν με το ΑΜΚΑ τους να επικοινωνούν με τον γιατρό τους ή στο Κέντρο Υγείας ή αλλού, και να γράφεται η συνταγή με το ΑΜΚΑ, χωρίς κάποιος να είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα. «Οι γιατροί λίγο-πολύ ξέρουν τους ανθρώπους, έχουν συνταγές προηγούμενων μηνών και να επαναλάβουν τη συνταγογράφηση του προηγούμενου μήνα για να μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, αλλιώς θα χρειαστεί να τα πληρώνουν από την τσέπη τους και το πρόβλημα αυτό θα είναι μεγάλο, ειδικά αυτή την εποχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο φαρμακοποιός.

«Ο φαρμακοποιός πουλάει με βάση αυτά που αγοράζει. Αν υπάρχει κερδοσκοπία, αυτή βρίσκεται στην παραγωγή»

Σχετικά με το πολυναφερόμενο ζήτημα των απολυμαντικών και των μασκών, ο κ. Τσαπέκος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη και στα δύο προϊόντα, με την κατάσταση των απολυμαντικών να είναι πιο «ήπια» καθώς οι φαρμακοποιοί που βρήκαν αλκοόλη, παρασκευάζουν δικά τους.

Όσο για τη φερόμενη κερδοσκοπία, ο ίδιος πληροφόρησε πως αυτή υπάρχει στην παραγωγή, καθώς ο  φαρμακοποιός πουλάει με βάση αυτά που αγοράζει. «Εμείς οι φαρμακοποιοί είμαστε μαθημένοι χρόνια τώρα να πουλάμε διατιμημένα προϊόντα, αλλά ακόμα κι αυτά που δεν είναι διατιμημένα, όπως είναι το DEPON, το PANADOL, το ALGOFREN, αυτά που έχουν απελευθερωμένη τιμή, πείτε μου, έχετε δει ένα φαρμακείο να ανεβάζει την τιμή του στα 10 ευρώ; Αν τα είχαν ιδιώτες θα τα είχαν ανεβάσει στα 10 ευρώ, αντί για 1,5 ευρώ που κάνουν. Ειδικά για τα απολυμαντικά που έγινε θέμα, απάντησα σαν πρόεδρος του συλλόγου και είπα ότι αν βλέπει κανείς μια διαφορετική τιμή, ας ζητήσει το τιμολόγιο και τότε θα καταλάβει από πού προέρχεται η διαφορά», τόνισε ο φαρμακοποιός.

Εν αναμονή εφοδιασμού με αντισηπτικά

Τέλος, ο κ. Τσαπέκος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όσον αφορά στα αντισηπτικά, την επόμενη εβδομάδα θα έχουν εφοδιαστεί πολλά φαρμακεία με ποσότητες ικανές να ικανοποιήσουν τους πολίτες, ενώ στις μάσκες το πρόβλημα ενδεχομένως να εξακολουθήσει να υπάρχει. «Εκεί πρέπει να υπάρξει μια κεντρική διαχείριση από την κυβέρνηση και να μοιράσει μάσκες πρώτα στα νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία, αρτοποιία, υπηρεσίες καφέ, υπηρεσίες τροφίμων, δηλαδή να πάρουν όλοι όσοι διακινούν προϊόντα και υπηρεσίες που είναι πρώτης ανάγκης», είπε καταληκτικά ο πρόεδρος των φαρμακοποιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.