Αποκτα πιστοποιηση η Ελληνικη Κοκκινη Φυλη Βοοειδων στη Θρακη

Νίκος Τζανίδης: «Να προωθήσουμε το ελληνικό κρέας, γιατί μέχρι τώρα προωθείται το ξένο»

«Δημιουργούμε βάση δεδομένων για την καταγραφή των ζώων»

 
Ακόμα ένα βήμα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη Θράκη, μέσα από την γενετική βελτίωση της ελληνικής κόκκινης φυλής βοοειδών, επιδιώκοντας παράλληλα να την προωθήσει σε όλη την Ελλάδα  κάνει ο Σύλλογος «Ελληνικής κόκκινης φυλής βοοειδών Θράκης», μέσα από το πρόγραμμα γενετικών πόρων για την κτηνοτροφία.
 
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως όλα τα κράτη της ΕΕ κατοχυρώνει ράτσες ζώων που έχει η χώρα, μεταξύ των οποίων η ελληνική κόκκινη φυλή, μια διασταύρωση η οποία παράγει καλύτερο κρέας και έχει καλύτερη απόδοση.
 
Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους που δημιουργήθηκε ο Σύλλογος στις Σάπες, που πλέον αποτελείται από 55  κτηνοτρόφους, με περίπου 3.000 βοοειδή.
 
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος κ. Νίκος Τζανίδης, εντάχθηκαν στην Δράση 10.2.1 «Γενετικοί πόροι για την Κτηνοτροφία», Υπομέτρο 10.2, Μέτρο 10, του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020» με στόχο να συλλέξουν και να κατηγοριοποιήσουν στοιχεία που αφορούν την κόκκινη φυλή για να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για τους κτηνοτρόφους.
 

Στόχος η πιστοποίηση της Ελληνικής Κόκκινης Φυλής

 
«Ο Σύλλογος μας αποσκοπεί να παράγουμε ποιοτικό κρέας και να καθορίσουμε την Ελληνική Κόκκινη φυλή ως πιστοποιημένη φυλή στην Ελλάδα, όπως έχει η κάθε χώρα τη δική της αναγνωρισμένη φυλή» ανέφερε.
 
Όσο για το κρέας, προσπαθούν να παράγουν μοσχάρια το κρέας των οποίων θα προωθήσουν στην Ελληνική αγορά με σήμανση και πιστοποίηση, ώστε να αναδεικνύεται ότι είναι ποιοτικά καλύτερο από όλα τα βοοειδή που κυκλοφορούν στην αγορά.
 
Αυτό οφείλεται και στην ποιότητα των τροφών, στις οποίες πλέον χρησιμοποιούν υλικά που παράγονται στην περιοχή μας καθώς και αρωματικά φυτά για την αναβάθμιση της ποιότητάς τους.
 

Δημιουργία μιας βάσης δεδομένων

 

Το πρόγραμμα του Υπουργείου έχει σαν στόχο την πιστοποίηση των ζώων, για να διαπιστωθεί ποια ανήκουν στην Ελληνική Κόκκινη Φυλή, γιατί σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν ζώα που δεν ανήκουν καθαρά στη φυλή.
 
Για αυτό και προσπαθούν, μέσω του προγράμματος, να πάρουν πιστοποίηση και στα ζώα αλλά και το κρέας, δημιουργώντας μια βάση δεδομένων με όλα τα ζώα που έχουν.
 
Αυτή θα συνδέεται τόσο με τους κτηνοτρόφους όσο και με το Υπουργείο, για αυτό και γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.
 
Το σύστημα θα έχει δυνατότητα καταχώρησης και επεξεργασίας άμεσα ή έμμεσα μιας σειράς στοιχείων ανά περίπτωση, όπως στοιχεία γενεαλογίας, στοιχεία αναπαραγωγής, στοιχεία γονοτυπήσεων, στοιχεία γενικών μεταβολών (απομακρύνσεις τοκετοί κ.λπ.), ιστορικά και απογραφικά στοιχεία των μονάδων, στοιχεία γαλακτοπαραγωγής και ποιότητας του γάλακτος, στοιχεία ανάπτυξης, μορφομετρίας και κρεοπαραγωγής των ζώων.
 
Μέσα από το πρόγραμμα, απασχολούνται και κάποια άτομα που τρέχουν αυτό το πρόγραμμα της πιστοποίησης, για τον γενετικό έλεγχο, τα τεστ DNA που θα γίνουν στο μέλλον κτλ.
 
Ο Σύλλογος άλλωστε διαθέτει κτηνίατρο που είναι εξειδικευμένος τόσο στους ελέγχους αυτούς όσο και στις αρρώστιες των βοοειδών, που βοηθά στο να προχωρήσει το πρόγραμμα αλλά και οι στόχοι του Συλλόγου.
 
Αυτή τη στιγμή καλύπτουν σε ζωικό κεφάλαιο όλη την περιοχή των Σαπών, ενώ έχουν κτηνοτρόφους από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης καθώς και τον Έβρο.
 
Στο μέλλον ελπίζουν πως σε συνεργασία με τις υπηρεσίες θα έχουν περισσότερα μέλη, στο πλαίσιο της πιστοποίηση του προγράμματος, για το οποίο κέντρο αναφοράς είναι το κέντρο γενετικής στη Δράμα, που καθοδηγούν και τους βοηθούν να προχωρήσουν, ενώ έχουν καλή συνεργασία και με τις τοπικές υπηρεσίες κτηνιατρικής και το Υπουργείο.
 

Στόχος η  αναγνώριση σε όλη την Ελλάδα

 
Στόχος τους από εδώ και πέρα είναι να παράξουν περισσότερα μοσχάρια Ελληνικής Κόκκινης Φυλής, και να τα προωθήσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.
 
«Θέλουμε ο κόσμος να ξέρει ότι πρέπει να τρώει μοσχάρι Ελληνικής Κόκκινης Φυλής, και να προωθήσουμε το ελληνικό κρέας, γιατί μέχρι τώρα προωθείται το ξένο κρέας» τόνισε.
 
Τα ζώα τους άλλωστε έχουν άριστες υγειονομικές συνθήκες είναι ελευθέρας βοσκής, γεγονός που αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα, σημείωσε ο κ. Τζανίδης, εκφράζοντας την άποψη πως αυτού του τύπου την παραγωγή πρέπει να επιδοτήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και όχι τα εσώκλειστα ζώα.
 
«Είναι ένας πολύ βασικός κανόνας, μιας και τα ζώα μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση και έρχονται συνέχεια σε επαφή με το περιβάλλον, οπότε και η ποιότητα του κρέατος είναι καλύτερη» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.