Οργανωμενος και σε ετοιμοτητα ο δημος Κομοτηνης

Γιάννης Γκαράνης: «Θα πάμε μέχρι το τελευταίο χωριό να απολυμάνουμε και να ενημερώνουμε τον κόσμο»

Για την εικόνα του δήμου Κομοτηνής και των υπηρεσιών του μίλησε ο δήμαρχος κ. Ιωάννης Γκαράνης, σχολιάζοντας παράλληλα και την εικόνα συνωστισμού που παρατηρήθηκε κατά τις τελευταίες ημέρες στην πόλη.

Ο δήμαρχος τόνισε πως η εικόνα που είδαμε αυτές τι μέρες στις τράπεζες στην Κομοτηνή, ξεπέρασε κάθε όριο που θα έπρεπε να έχουμε αυτόν τον καιρό. «Νομίζω ότι όλο αυτό το διάστημα από την έναρξη της κρίσης, κλείνοντας τις δημοτικές επιχειρήσεις, τα γυμναστήρια, τα σχολεία, και όλες τις εκδηλώσεις, οι κομοτηναίοι είχαν πειθαρχήσει. Το πρώτο διάστημα όχι, αλλά μετά την πρώτη εβδομάδα κατάλαβαν ότι τα πράγματα ήταν πραγματικά σοβαρά και θα έπρεπε να πειθαρχήσουν σε αυτά που έλεγε το υπ. Υγείας», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη μη εφησυχασμού των πολιτών.

Όσον αφορα στην υφιστάμενη λειτουργία του δήμου και των υπηρεσιών του, ο δήμαρχος σημείωσε πως ο δήμος Κομοτηνής, ανταποκρινόμενος στο σχέδιο που έχει κάνει που αφορά τις απολυμάνσεις των κτιρίων του, αλλά και κτιρίων τα οποία δεν μπορούσαν να απολυμανθούν με κάποιον άλλο τρόπο, όπως είναι τα δικαστήρια, η αστυνομία, που είναι δημόσια κτίρια μεν, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορούσαν οι ίδιοι ή οι υπηρεσίες τους να το κάνουν, ήταν δίπλα σε αυτούς και  το έκαναν με τον καλύτερο τρόπο. «Συνεχίζουμε τις απολυμάνσεις των οικισμών και θα πάμε μέχρι το τελευταίο χωριό να απολυμάνουμε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους, και επίσης να συμμορφώνουμε και να δίνουμε φυλλάδια, και συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Ομαλή η λειτουργία των υπηρεσιών

Σχετικά με το πώς έχει επηρεαστεί η λειτουργία του δήμου και σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται στους πολίτες, ο ίδιος διευκρίνησε πως από την πρώτη μέρα, για να μην χαθεί όλο το προσωπικό και βασιζόμενοι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει βγει, τη λειτουργία του δήμου, αλλά και των υπηρεσιών γενικότερα του δήμου, γίνεται με το προσωπικό ασφαλείας. Εξηγώντας περαιτέρω, ο ίδιος ανέφερε πως ότι βρίσκονται σε λειτουργία όλες οι υπηρεσίες, αλλά κατόπιν ραντεβού. Υπάρχει το τηλεφωνικό κέντρο, στο οποίο οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για κάθε υπηρεσία που θέλουν, να κλείνουν ραντεβού και εφόσον δεν μπορεί να γίνει με το ηλεκτρονικό σύστημα, μπορούν να έρθουν στον δήμο και να εξυπηρετηθούν. «Αυτό το κάνουμε για να μην χάσουμε όλο το προσωπικό και αν κάποιος από το προσωπικό αρρωστήσει, να έχουμε τον αντικαταστάτη στις διάφορες υπηρεσίες. Εξυπηρετούμε το κοινό, με δυσκολία μεν, αλλά οι άνθρωποι είναι εδώ για να τους εξυπηρετήσουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ΚΕΠ», διευκρίνησε ο κ. Γκαράνης.

Όσο για τις υπηρεσίες που λειτουργούν με παραπάνω προσωπικό και όχι με προσωπικό ασφαλείας, αυτές είναι η καθαριότητα και το «Βοήθεια στο σπίτι», με το τελευταίο να έχει λάβει ένα πολύ μεγάλο ρόλο αυτή τη στιγμή για την εξυπηρέτηση των πολιτών που δεν μπορούν, είτε γιατί είναι μόνοι, είτε γιατί είναι μεγάλοι σε ηλικία, είτε γιατί θα αρρωστήσουν ή έχουν αρρωστήσει. «Εξυπηρετεί τις ομάδες αυτές των συμπολιτών μας, ώστε να μπορούν να τους εξυπηρετούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους, να κάνουν ψώνια από το super market και γενικότερα να εξυπηρετούν», τόνισε ο δήμαρχος.

Καθαριότητα και «Βοήθεια στο σπίτι» στην πρώτη γραμμή υπηρεσιών

Το ίδιο συμβαίνει και με την υπηρεσία καθαριότητας που λειτουργεί με λίγο αυξημένο προσωπικό, πάντα όμως με την προϋπόθεση ότι κάποιοι μένουν εκτός ωραρίου, ώστε αν κάποιος από αυτούς αρρωστήσει και η βάρδια χαθεί να μην χαθεί όλο το προσωπικό. «Η υπηρεσία καθαριότητας υπερβάλει εαυτόν, όπως και το «Βοήθεια στο σπίτι», κάνοντας και τις απολυμάνσεις, μαζεύοντας τα σκουπίδια και κάνοντας πάρα πολλά άλλα πράγματα, τα οποία είναι στη λειτουργία τους», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σχετικά με το πρόγραμμα της σίτισης, αυτό εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά. «Έχουμε συμπληρώσει μερίδες, γιατί όπως γνωρίζετε τα συσσίτια της εκκλησίας δεν λειτουργούν αυτό τον καιρό, άρα έχουμε πάρει ένα μέρος από αυτά τα συσσίτια, ενώ επίσης έχουμε συμπληρώσει τα συσσίτια αυτών που έχουν ανάγκη και επιβάλλεται να τους σιτίσουμε. Φυσικά πάντα με την προστατευτική μάσκα, και όλα τα προστατευτικά που πρέπει να έχουν οι υπάλληλοι του δήμου», γνωστοποίησε ο δήμαρχος.

Όσο δε για τα δημόσια έργα και τις υπηρεσίες τους, αυτές έχουν ανατεθεί σε εργολάβους, λειτουργούν κανονικά και θα λειτουργούν μέχρι να επιβάλλει το κράτος παύση λειτουργίας. Εμείς βασιζόμαστε στο ότι η σχέση του εργολάβου με τον δήμο είναι καλή, έτσι κι αυτοί υπερβάλουν εαυτόν αυτό τον καιρό με το να κάνουν τις εργασίες που πρέπει να κάνουν. Ουσιαστικά τα δημόσια έργα δεν έχουν σταματήσει, κι αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο γιατί τώρα που δεν υπάρχει πολυκοσμία γίνονται πιο εύκολα οι δουλειές και πιο άνετα γι’ αυτούς, και φυσικά αυτά που πρέπει να κάνει ο δήμος τα κάνει αυτό τον καιρό», τόνισε ο δήμαρχος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.