Το μεταξι της αγαπης ξετυλιξαν οι Λια Ζωτου και Θοδωρης Καραγεωργιου

Στη βιβλιοπαρουσίαση του νέου τους μυθιστορήματος που διοργάνωσαν τα βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης» στο Art Cafe «Βαρόσι»

Στους δρόμους του μεταξιού, όπου ο μύθος συναντά την ιστορία αυτού του μοναδικού προϊόντος, «βάδισαν» το απόγευμα της Τετάρτης, όσοι συμπολίτες και συμπολίτισσές μας, έδωσαν το «παρών» στη βιβλιοπαρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του συγγραφικού, και όχι μόνο, διδύμου των Λία Ζώτου και Θοδωρή Καραγεωργίου, με τίτλο «Μεταξένια Αγάπη», που πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο και άκρως ταιριαστό για το συγκεκριμένο καλοκαιρινό βράδυ χώρο του Art Cafe «Βαρόσι» από τα βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης» και τις εκδόσεις «Ψυχογιός».
 
Το τρίτο κατά σειρά μυθιστόρημα για ενηλίκους των συγγραφέων, με το οποίο, όπως επισημάνθηκε και από τους ίδιους κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ολοκληρώνεται για τους ίδιους ένας πρώτος συγγραφικός κύκλος, με τον καινούργιο να έχει ήδη «ανοίξει», καθώς όπως εκμυστηρεύτηκαν, το νέο τους μυθιστόρημα, το οποίο βρίσκεται σε πρώιμο ακόμα στάδιο, θα αφορά στην Κρήτη αλλά και την Αθήνα και θα είναι αφιερωμένο στους αγώνες των γυναικών για την κατοχύρωση, κοινωνική κατά κύριο λόγο, των δικαιωμάτων και της ισότητάς τους.
 
Μία «Μεταξένια Αγάπη» στην κυριολεξία καθώς, όπως εξήγησε και η εισηγήτρια της βραδιάς, ιστορικός και επίσης συγγραφέας κ.Λεύκη Σαραντινού, η ιστορία του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται κατά κύριο λόγο στο Σουφλί, περιγράφοντας όλη τη διαδικασία παραγωγής του μεταξιού που ακολουθούνταν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και πλέον συναντάται μόνο σε βιβλία ή στις μνήμες των παλαιότερων, εξιστορώντας παράλληλα και τη νεότερη ιστορία των διωγμών των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Μικρασιατικής Καταστροφής και της παράδοσης της Ανατολικής Θράκης στους Τούρκους.
 
Ένα βιβλίο ωστόσο αφιερωμένο στον έρωτα και την αληθινή αγάπη, η οποία, σύμφωνα με την ίδια και όπως θα δείτε στο σύνολο της εισήγησης που ακολουθεί, αξίζει πάντοτε μία δεύτερη ευκαιρία.
 
Την εκδήλωση άνοιξε ως είθισται εκ μέρους των βιβλιοχαρτοπωλείων «Βαφειάδης» ο κ.Βασίλης Βαφειάδης, ενώ μία από τις ωραιότερες στιγμές της εκδήλωσης ήταν η έκπληξη που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές, με τη ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού «Τα λιανοτράγουδα» του Μάνου Χατζιδάκι, συνοδεία πιάνου, από την κ.Λεύκη Σαραντινού και τον κ. Σταύρο Παυλίδη.
 
Ακολούθησε συζήτηση με τους συγγραφείς να απαντούν σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων, ενώ στο τέλος υπέγραψαν και αντίτυπα του βιβλίου τους καθώς και των προηγούμενων μυθιστορημάτων τους. 

Λεύκη Σαραντινού, ιστορικός «Οι συγγραφείς θέλουν μέσα από την “Μεταξένια Αγάπη” να μας επισημάνουν πως πρέπει ο καθένας από εμάς να δίνει πάντοτε στην αληθινή αγάπη μια δεύτερη ευκαιρία»

Απόψε έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην πόλη μας όχι έναν, αλλά δύο πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους, τη Λία Ζώτου και τον Θοδωρή Καραγεωργίου, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από την όμορφη πόλη της Καβάλας. Η Λία σπούδασε στο Παιδαγωγικό τμήμα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ ο Θοδωρής ασχολήθηκε με τα νομικά στο πανεπιστήμιο Metropolitan του Λονδίνου. Ωστόσο, η αγάπη τους για τα βιβλία και η ανάγκη εξωτερίκευσης των πιο μύχιων σκέψεων και συναισθημάτων του ανθρώπου, τους οδήγησε στο να επιχειρήσουν από κοινού το δύσκολο και απαιτητικό έργο της συγγραφής. Έτσι, ενώνοντας τη συγγραφική τους πένα, η Λία και ο Θοδωρής μας έχουν χαρίσει ως τώρα ένα νεανικό μυθιστόρημα με τίτλο «Η εξαφάνιση» και μας έχουν ταξιδέψει στη βόρεια Ελλάδα των αρχών του εικοστού αιώνα με δύο πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό βιβλία: στα χωράφια και στα εργοστάσια καπνών της Καβάλας με το «Σαν τα φύλλα του καπνού» και στον κόσμο των αμπελιών και των κρασιών της Δράμας με «Το δάκρυ του έρωτα». Με τη «Μεταξένια αγάπη» οι συγγραφείς επιδιώκουν να συνεχίσουν την περιπλάνηση στην Ελλάδα των αρχών του περασμένου αιώνα, μέσα από την αφήγηση ενός μεγάλου έρωτα που γεννιέται στην ακριτική περιοχή του Σουφλίου και στα μεταξουργεία του.
 
Η Αντζέλικα Ρινάλντι είναι μοντελίστ και ιδιοκτήτρια του επιτυχημένου ομώνυμου οίκου μόδας στο κοσμοπολίτικο Μιλάνο. Μεγάλωσε μέσα στον αστραφτερό κόσμο της πασαρέλας και της υψηλής ραπτικής μεταξωτών υφασμάτων με τη σχεδόν αποκλειστική φροντίδα της γιαγιάς της, της Σύλβιας Ακουάρτι, επίσης σχεδιάστριας μόδας και ιδρύτριας του οίκου τον οποίο διευθύνει σήμερα η Αντζέλικα. Είναι μία επιτυχημένη επαγγελματικά γυναίκα που γαλουχήθηκε μέσα στον αστραφτερό, αλλά και σκληρό κόσμο της σοουμπίζ, έχοντας ως μοναδική προτεραιότητα στην έως τώρα ζωή της την καριέρα της. Από την πολυαγαπημένη γιαγιά της τη Σύλβια έμαθε να καταπνίγει τα συναισθήματα που νιώθει και να μην αφήνει ποτέ την πόρτα της καρδιάς της ανοιχτή σε επιπόλαιους έρωτες που θα μπορούσαν να την πληγώσουν.
 
Η γιαγιά Σύλβια είναι μια αινιγματική γυναίκα που δεν μιλάει ποτέ για τα παιδικά της χρόνια, τα οποία καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου. Μέχρι που η Αντζέλικα, ψάχνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν τη δική της ζωή, θα βρεθεί τυχαία στο Σουφλί για να ανακαλύψει ότι το απομακρυσμένο αυτό μέρος της Ελλάδας συνδέεται με το μυστηριώδες παρελθόν της γιαγιάς της, το οποίο εκείνη τόσο επιμελώς είχε προσπαθήσει ως τότε να αποκρύψει. Η Σύλβια Ακουάρτι δεν είναι άλλη από την Αργυρώ Δαγκλή, την κόρη του μεγαλοεμπόρου Ιωσήφ Δαγκλή με καταγωγή από τη Φιλιππούπολη της σημερινής Βουλγαρίας, μιας πόλης που στις αρχές του εικοστού αιώνα κατοικούνταν και από πολλούς Έλληνες. Το 1922, σε μία δύσκολη περίοδο για τον ελληνισμό της Βουλγαρίας, η Αργυρώ θα χάσει την μητέρα της στην τρυφερή ηλικία των οκτώ χρόνων και στη συνέχεια θα εγκαταλειφθεί από τον πατέρα της στο Σουφλί, στα χέρια της Ασπασίας και της Αρσινόης, των δύο αδελφών της μητέρας της. Οι δύο θείες, όντας γεροντοκόρες, θα μεγαλώσουν με αυστηρές αρχές τη μικρή Αργυρώ, η οποία δεν θα καταφέρει ποτέ να ξεχάσει τις πικρές μνήμες της απώλειας της μητέρας της και της εγκατάλειψης από τον ίδιο της τον πατέρα.
 
Το Σουφλί όμως είναι και ο τόπος όπου κατοικεί ο Άγγελος Καστρινός, γιος οικογένειας σηροτρόφων από πάππου προς πάππου. Ο Άγγελος, μεγαλωμένος με τα κουκούλια του μεταξοσκώληκα, τρέφει μια πραγματικά μεταξένια αγάπη για αυτές τις μικροσκοπικές κάμπιες, χάρη στις οποίες η οικογένειά του, αλλά και ολόκληρη η πόλη κερδίζει τα προς το ζην. Τα δύο παιδιά θα αγαπηθούν πριν ακόμη διαβούν το κατώφλι της εφηβείας, αλλά η ίδια η ζωή και οι μικροεγωισμοί και των δυο τους θα τους κρατήσουν χωριστά και θα οδηγήσουν τους βίους τους σε εντελώς διαφορετικούς ατραπούς. Δεν θα καταφέρουν όμως να σβήσουν αυτή την πραγματικά κραταιά, αυτή τη μεταξένια αγάπη, που θα κρατήσει ως τα βαθιά τους γεράματα. 

«Οι διωγμοί των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας, οι βουλγαρικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, η Μικρασιατική Καταστροφή και η συνακόλουθη παράδοση της Ανατολικής Θράκης στους Τούρκους αποτυπώνονται ανάγλυφα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου»

Η εποχή στην οποία γεννιέται ο έρωτας του Άγγελου και της Αργυρώς, ο μεσοπόλεμος, είναι μία ταραγμένη για τον Ελληνισμό εποχή. Οι διωγμοί των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας, οι βουλγαρικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, η Μικρασιατική Καταστροφή και η συνακόλουθη παράδοση της Ανατολικής Θράκης στους Τούρκους αποτυπώνονται ανάγλυφα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου καθώς ξετυλίγονται οι ζωές των ηρώων. Η αφήγηση στον παρελθόντα χρόνο φτάνει μέχρι τη δικτατορία του Μεταξά, τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ως το 1951, όπου πραγματοποιείται και πάλι το άλμα στη σύγχρονη εποχή.
 
Πάνω από όλα όμως οι συγγραφείς επιχειρούν να μας ξεναγήσουν στον μαγευτικό κόσμο του μεταξιού και στο πόσο στενά ήταν συνυφασμένη η ζωή των ίδιων των κατοίκων του Σουφλίου με τη διαδικασία παραγωγής του πανάκριβου αυτού νήματος. Και στο σημείο αυτό ακριβώς οι συγγραφείς αναδεικνύουν μοναδικά το παράδοξο της σηροτροφίας: ενώ δηλαδή για δύο μήνες οι άνθρωποι βοηθούσαν στην εκκόλαψη των αυγών, παραχωρούσαν το σπίτι τους στους μεταξοσκώληκες και τους τάιζαν ανελλιπώς παραμερίζοντας την προσωπική τους ζωή, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι έπρεπε στο τέλος να θανατώσουν τις προνύμφες με καυτούς ατμούς από βραστό νερό, πριν αυτές προλάβουν να γίνουν χρυσαλλίδες, ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν το πολύτιμο μετάξινο νήμα τους.

Αυτή ήταν μία διαδικασία που περιείχε μια μεγάλη αντίφαση και γινόταν πραγματικά με πόνο ψυχής από τους εκτροφείς. Αυτοί που φρόντιζαν σαν παιδιά τους τις μικροσκοπικές κάμπιες και τις μεγάλωναν με τόση αγάπη, έπρεπε τελικά να κόψουν το νήμα της ζωής τους και να μην τις αφήσουν να μεταμορφωθούν σε πεταλούδες. Μόνο ελάχιστα κουκούλια διασώζονταν σε κάθε σπίτι ώστε να διασφαλιστεί η παραγωγή μεταξόσπορων της επόμενης χρονιάς, μέσα από το ζευγάρωμα των πεταλούδων.
 
Εκτός όμως από τη συναρπαστική αφήγηση όλης της διαδικασίας που αφορούσε την εκκόλαψη και το μεγάλωμα του μεταξοσκώληκα μέχρι και την αναγκαστική θανάτωσή του, οι συγγραφείς μας ταξιδεύουν επίσης με την πένα τους στην Προύσα, όπου υπήρχε παλαιότερα η περίφημη Αυτοκρατορική Σηροτροφική Σχολή. Η περιήγηση όμως συνεχίζεται και στην Άπω Ανατολή ώστε να βαδίσουμε και εμείς οι ίδιοι στον περίφημο Δρόμο του Μεταξιού, εκεί όπου ο μύθος συναντά την ιστορία του μοναδικού αυτού προϊόντος. 

«Η πόλη του Σουφλίου είναι ένας τόπος που έχει κερδίσει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά των συγγραφέων»

Οι συγγραφείς καταφεύγουν σε ένα συνεχές αφηγηματικό παιχνίδι ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν. Έτσι, από το 2001 μεταφερόμαστε μισό αιώνα πίσω και έπειτα στις αρχές του εικοστού αιώνα, στα χρόνια όπου οι γονείς των βασικών πρωταγωνιστών ήταν παιδιά. Ο κάθε χαρακτήρας παρουσιάζεται λοιπόν ολοκληρωμένα όσον αφορά τη βιογραφία του, αλλά και τις πιο απόκρυφες σκέψεις και τα συναισθήματά του. Οι περιγραφές είναι εντυπωσιακές, χωρίς να είναι μακροσκελείς, κάνοντας το κείμενο να ρέει αβίαστα και τον αναγνώστη να φαντάζεται πεντακάθαρα τις σκηνές που ξετυλίγονται ολοζώντανα μπροστά του. Οι δημιουργοί χρησιμοποιούν ένα ιδιαίτερα πλούσιο λεξιλόγιο για να περιγράψουν το ίδιο επιτυχημένα όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, από μια πολύβουη πολιτεία, ένα εντυπωσιακό ρούχο, ένα πρόσωπο, έναν πίνακα του Καραβάτζιο, ακόμα κι έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή την ίδια την παλιά πόλη του Σουφλίου:
 
Η ιδιαίτερη πόλη του Σουφλίου είναι ένας τόπος που έχει κερδίσει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά των συγγραφέων. Με το βιβλίο τους επιδιώκουν να μας μυήσουν στον μαγευτικό κόσμο του μεταξιού, αλλά και να μοιραστούν μαζί μας τη μεταξένια αγάπη με την οποία περιέβαλαν οι άνθρωποι τους μεταξοσκώληκες, τη μεταξένια αγάπη του Άγγελου και της Αργυρώς και, φυσικά, τη μεταξένια αγάπη με την οποία οι ίδιοι έγραψαν το βιβλίο τους! Ακόμη, μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων τους, θέλουν να μας επισημάνουν ότι όση επιτυχία κι αν γνωρίσει κάποιος στα επαγγελματικές του δραστηριότητες, όσο ψηλά κι αν φτάσει, αν δεν έχει γεμάτη καρδιά, η ζωή του θα παραμείνει άδεια και ο ίδιος δεν θα γνωρίσει ποτέ την πραγματική ευτυχία. Γι΄ αυτό πρέπει ο καθένας από εμάς να μην αφήνει τη ζωή να πηγαίνει χαμένη και να δίνει πάντοτε στην αληθινή αγάπη μια δεύτερη ευκαιρία.
 
Ευχαριστούμε από καρδιάς του συγγραφείς γι’ αυτήν την τόσο όμορφη περιήγηση στα μονοπάτια της ιστορίας και της ανθρώπινης ψυχής και αναμένουμε με λαχτάρα τη συνέχεια στο πολύ επιτυχημένο συγγραφικό τους έργο!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες κάνοντας κλικ στην κεντρική εικόνα
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.