Αλεξης Χαριτσης «Ο δευτερογενης τομεας βασικος πυλωνας της αναπτυξιακης προσπαθειας της ελληνικης οικονομιας»

Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο ΑΜ-Θ - «Δεν μπαίνουμε στην λογική να δώσουμε χρήματα σε δήμους, χωρίς αυτά να ανταποκρίνονται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο»

Κυβερνητική «απόβαση» στη Κομοτηνή, ως έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης λαμβάνει χώρα από χθες, καθώς 16 συνολικά υπουργοί και υφυπουργοί καθώς ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συμμετέχουν στο 6ο κατά σειρά Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που αφορά στην περιοχή μας.
 
Μεταξύ αυτών ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος μίλησε σε παράλληλη συνεδρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ενέργεια και το περιβάλλον, ενώ προηγουμένως είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ στην Ξάνθη αλλά και την βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής.
 
Λίγο νωρίτερα ο κ. Χαρίτσης μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και στην Νατάσσα Βαφειάδου, για τους στόχους του συνεδρίου, την ατζέντα των προτάσεων αλλά και των ανακοινώσεων που αναμένεται να γίνουν στο πλαίσιο αυτού, για το μέλλον της ΠΑΜ-Θ, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και την απορροφητικότητα των δήμων, την υπερφολόγηση καθώς επίσης τα μέτρα ανάπτυξης του δευτερογενή τομέα της χώρας, ως βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής προσπάθειας της κυβέρνησης, όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος.
 
«Η χώρα και η ελληνική οικονομία μπαίνει σε φάση ανάταξης» σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, γεγονός που θα διαφανεί αμέσως μετά και την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018. Ανάταξη στην οποία σημαντικός σύμμαχος της κυβέρνησης είναι οι τοπικές κοινωνίες, που θα παίξουν σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση της ατζέντας για την επόμενη ημέρα, με την τοπική αυτοδιοίκηση επίσης παρούσα, παρά τα όποια προβλήματα υποστελέχωσης, και όχι μόνο, αντιμετωπίζει.
 
Φοροελαφρύνσεις τις τάξεως των 3,5 δις. ευρώ, αναπτυξιακά προγράμματα που στοχεύουν πρωτίστως στην «αναγέννηση» του δευτερογενή τομέα, φορολογική δικαιοσύνη και πάταξη της φοροδιαφυγής είναι λίγα μόλις ζητήματα στην ατζέντα της κυβέρνησης, για τα οποία ο κ. Χαρίτσης μίλησε στο ραδιόφωνο του «ΠτΘ».
 
Ο λόγος στον ίδιο…   

«Δεν υπάρχει συζήτηση για την επόμενη ημέρα χωρίς την συμμετοχή των ίδιων των τοπικών κοινωνιών» 

ΠτΘ: κ. Χαρίτση έρχεστε στην Κομοτηνή, μαζί με 15 ακόμα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον πρωθυπουργό για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τι να αναμένουμε;
Α.Χ.:
Το διήμερο αυτό συνέδριο στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή έρχεται ουσιαστικά  να συμπυκνώσει όλη τη δουλειά που έγινε το προηγούμενο διάστημα, τις επαφές που υπήρχαν με τοπικούς φορείς της αυτοδιοίκησης, παραγωγικούς φορείς, επιμελητήρια, συνδικάτα έτσι ώστε να κάνουμε πράξη αυτό που έχουμε πει εδώ και καιρό. Το γεγονός δηλαδή ότι μετά την πολύ μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για την οικονομική σταθεροποίηση και ανάκαμψη ξεκινάμε την συζήτηση για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό το κάνουμε με τις ίδιες τις τοπικές  κοινωνίες, γιατί άποψή μας είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για την επόμενη ημέρα, για την ανάπτυξη, με όρους που δεν θα επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος χωρίς την πολύτιμη συμμετοχή των ίδιων των τοπικών φορέων, των πολιτών που βιώνουν τα προβλήματα της κρίσης τα τελευταία χρόνια και γνωρίζουν τις δυνατότητες των περιοχών τους. Υπό αυτή την έννοια όλο το προηγούμενο διάστημα, έγινε μία σειρά από επαφές, οι οποίες θα ενισχυθούν αυτό το διήμερο, ενώ σημαντικό είναι και το μετά, τι κάνουμε την επόμενη ημέρα. Το επόμενο διάστημα όλες αυτές οι συζητήσεις, όλες οι προτάσεις θα κωδικοποιηθούν και θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Αυτό έχουμε κάνει και σε όλα τα προηγούμενα συνέδρια, αυτή ακριβώς η δουλειά έχει γίνει και στις άλλες περιφέρειες. Και εδώ και στην ΠΑΜ-Θ θα έχει επιτυχία και κυρίως συνέχεια.
 
ΠτΘ: Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώσατε έργα της τάξεως των 170 εκατ. ευρώ για την περιφέρεια. Ένα κομμάτι αυτών θα διατεθούν σε έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα όπως χαρακτηρίστηκαν, στον λιμένα Καβάλας, Αλεξανδρούπολης αλλά και στο τελωνείο των Κήπων.  Η περιοχή της Ροδόπης χαρακτηριζόταν ως περιοχή πρότυπο για τη βιομηχανική της περιοχή που πλέον είναι απονεκρωμένη. Τι προτίθεστε να κάνετε για την αναπτυξιακή ενίσχυση του δευτερογενή τομέα, στη λογική του ανάπτυξη δίχως ιδία παραγωγή δεν μπορεί να υπάρξει;
Α.Χ.:
Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής προσπάθειας της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να είναι άλλος από τον δευτερογενή τομέα, από την βιομηχανία και την μεταποίηση που αφέθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.  Όχι μόνο τα χρόνια της κρίσης,  αλλά και πριν, την περίοδο των λεγόμενων παχέων αγελάδων, αφέθηκαν στην τύχη τους, υπήρξε μία μεγάλη κρίση αποεπένδυσης και νομίζουμε ότι εκεί πρέπει να στοχεύσουμε το επόμενο διάστημα. Γι αυτό άλλωστε για μία περιοχή ειδικά όπως η δική σας, που είχε μία  ισχυρή παραγωγική βάση, που πλέον έχει μειωθεί, είναι πολύ σημαντικό να δούμε ποιες πολιτικές πρέπει να εφαρμόσουμε για να ενισχύσουμε αυτή την παραγωγική βάση. Υπό αυτή την έννοια οι συζητήσεις που θα γίνουν αυτό το διήμερο αλλά και αυτές που έχουν προηγηθεί θα έρθουν να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν  αυτό το πρόβλημα. Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία και στην ελληνική βιομηχανία ζάχαρης και στην βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής να συζητήσουμε με τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης την παραγωγής, την βιομηχανίας κτλ, ενώ αύριο θα γίνει το ίδιο παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του κ. Δραγασάκη με επιχειρηματίες της περιοχής.
 
Αυτό που εμείς από την μεριά μας προσπαθούμε ήδη να κάνουμε, είναι το εξής:  θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση σε περιφερειακό, τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο, αν  δεν δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε συγκεκριμένες υποδομές οι οποίες δυστυχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφέθηκαν στην τύχη τους. Τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας είναι δύο πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Χρειάζεται να γίνουν πολύ σημαντικά έργα και γι’ αυτό είμαστε και σε  πολύ στενή επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια ΑΜ-Θ με την οποία έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και τους οργανισμούς λιμένος των δύο λιμανιών, ώστε να καταρτιστεί ο κατάλογος των έργων που πρέπει  να υλοποιηθούν στα λιμάνια. Αυτό έχει ήδη γίνει και εμείς από την μεριά μας αναλαμβάνουμε την χρηματοδότησή τους μέσα του ΕΣΠΑ και μέσω του εθνικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Βεβαίως  πέρα από αυτό ανακοινώσαμε και την χρηματοδότηση σημαντικών έργων για την περιοχή του Έβρου. Συγκεκριμένα αναφέρομαι σε ένα ειδικό πρόγραμμα που έχει να κάνει με τοπικές υποδομές για την περιοχή, κυρίως αντιπλημμυρικές δράσεις. Χρειαζόμαστε αυτές τις τοπικές υποδομές για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη και μάλιστα για μία ανάπτυξη που δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη περιοχή, αλλά ευρύτερα την χώρα αλλά και την γειτονιά των Βαλκανίων. Νομίζουμε ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές αλλά βεβαίως το πιο σημαντικό είναι να δούμε την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, γι’ αυτό και οι πρωτοβουλίες  που παίρνουμε και από το νέο Αναπτυξιακό νόμο για ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης των παραμεθόριων περιοχών, αλλά και με ειδικά προγράμματα από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της βιομηχανίας και της μεταποίησης, δίνουν διέξοδο για πρώτη φορά μετά από χρόνια, για την ενίσχυση των παραγωγικών μονάδων. Εδώ είμαστε όμως να συζητήσουμε και με τους παραγωγικούς φορείς και να δούμε ποιες προτάσεις υπάρχουν για περαιτέρω ενισχύσεις που είναι απαραίτητες. 

«Η χώρα και η ελληνική οικονομία μπαίνει σε φάση ανάταξης» 

ΠτΘ: Έρχεστε στη φτωχότερη Περιφέρεια της Ελλάδας και σε μία από τις φτωχότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κοινωνική αντανάκλαση όλων αυτών των έργων είναι ψηλά στις προτεραιότητές σας;
Α.Χ.:
Δεν έχει νόημα να μιλάμε για ανάπτυξη, να μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση για νέες επενδύσεις αν αυτές πρώτα και κύρια δεν κατευθύνονται προς την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών που έχουν πληγεί πάρα πολύ από την κρίση. Με αυτή την έννοια μας ενδιαφέρουν επενδύσεις, οι οποίες παράγουν προστιθέμενη αξία στον τόπο τον οποίο γίνονται. Και επειδή γίνεται πολύ κουβέντα στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα περί επενδύσεων νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό,  μιας και μιλάμε για μία περιφέρεια με πολύ οξυμένα προβλήματα,  να μιλήσουμε για επενδύσεις με αυτούς ακριβώς τους όρους. Δηλαδή εμείς θέλουμε επενδύσεις οι οποίες έχουν μία μακροπρόθεσμη προοπτική,  φέρνουν κεφάλαια και δημιουργούν σταθερές  θέσεις εργασίας στον τόπο στον οποίο πραγματοποιούνται και αφήνουν πόρους και χρήματα στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό είναι για εμάς το ζητούμενο και γι’ αυτό ακριβώς μιλάμε για τέτοιες παραγωγικές επενδύσεις ιδίως στον δευτερογενή τομέα, που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Από κει και πέρα βεβαίως, όλη η κρίση που υπήρχε τα τελευταία χρόνια και οι  πολιτικές που ακολουθήθηκαν ιδίως την πενταετία 2010-2014 και οδήγησαν σε απώλεια του εθνικού εισοδήματος κατά 25% περίπου, στοιχεία που αποδεικνύουν μία πρωτοφανή κρίση για δυτική χώρα σε καιρό ειρήνης, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται μία συνεχής προσπάθεια, χρειάζεται σιγά σιγά να δούμε πως μπορούμε να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις όλων αυτών των πολιτικών και νομίζω ότι είμαστε πλέον σε θέση, με ρεαλιστικούς όρους, να πούμε πως η χώρα και η οικονομία μπαίνει σε φάση ανάταξης. Τα αποτελέσματα θα τα δουν και οι πολίτες, όπως τα βλέπουν ήδη σε σημαντικό βαθμό, στην καθημερινότητά τους  σιγά σιγά όλο και περισσότερο. 

«Η Ελλάδα για τρίτη χρονιά στην κορυφή της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο» 

ΠτΘ: Είστε ικανοποιημένος από τα ποσοστά απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ στην ΠΑΜ-Θ και από τον βαθμό ετοιμότητας των δήμων; Έχετε εντοπίσει μεγάλες διαφορές ανά δήμους ως προς την ετοιμότητά τους;  
Α.Χ.:
 Η προσπάθεια που γίνεται σε κεντρικό επίπεδο από το Υπουργείο Οικονομίας για την ενίσχυση της αξιοποίησης των διαθέσιμων κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα προφανώς προϋποθέτει και την στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι Περιφέρειες έχουν να παίξουν πολύ κεντρικό ρόλο σε αυτή τη προσπάθεια και εμείς είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, μεταφέρουμε τεχνογνωσία και προσπαθούμε να επιλύσουμε προβλήματα. Η συνεργασία αυτή αποτυπώνεται και στους επίσημους δείκτες της ευρωπαϊκής επιτροπής όπου η χώρα μας παραμένει για τρίτη χρονιά στην κορυφή της απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό είναι μία επιτυχία όλων μας. Από εκεί και πέρα θίγετε και ένα άλλο πολύ κρίσιμο για εμάς ζήτημα, που έχει να κάνει με την ετοιμότητα των δήμων, για την αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων. Εκεί η λογική των προηγούμενων ετών έχει αλλάξει εντελώς από την μεριά μας. Εμείς δεν μπαίνουμε σε μία λογική να δώσουμε χρήματα σε δήμους, χωρίς αυτά να ανταποκρίνονται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους δήμους γιατί έχουν να παίξουν ένα πολύ καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, να υλοποιήσουν σημαντικά έργα που έχουν να  κάνουν είτε με τοπικές υποδομές, όπως είναι έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων, που δεν έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια είτε έργα που θα τονώσουν την αναπτυξιακή προοπτική των περιοχών τους.
 
Για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα υπογράψαμε την σχετική απόφαση που αφορά  στην  τουριστική αξιοποίηση κτηριακού αποθέματος των δήμων με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε τους δήμους, και συνεργαζόμαστε μαζί τους, για να ενισχύσουμε και την διαχειριστική τους επάρκεια, και την τεχνική τους επάρκεια. Υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης των δήμων, για τα οποία δημιουργούμε προγράμματα σε συνεργασία με φορείς όπως η ΕΕΤΑΑ, η ΜΟΔ, το Ταμείο Παρακαταθηκών  για να ενισχύσουμε την επάρκεια των δήμων και με στελεχιακό δυναμικό και όλη αυτή η προσπάθεια αποτυπώνεται στο γεγονός ότι οι προσκλήσεις από το νέο ΕΣΠΑ που έχουν ήδη εκδοθεί και αφορούν αποκλειστικά τους δήμους της χώρας, ξεπερνούν σε προϋπολογισμό το 1 εκατ. ευρώ. Αυτό θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και η ανταπόκριση που υπάρχει από τους δήμους δείχνει ότι η προσπάθεια αυτή είναι επιτυχημένη. 

«Ο Έλληνας πολίτης θέλει πάταξη της φοροδιαφυγής και φορολογική δικαιοσύνη» 

ΠτΘ: Η υπερφορολόγηση έχει γονατίσει την μεσαία τάξη. Ποιες είναι οι προτάσεις σας και πως θα πράξετε για να αρθεί;
Α.Χ.:
Υπάρχει ένας σχεδιασμός για την επόμενη πενταετία στο μεσοπρόθεσμο που έχει κατατεθεί ήδη και περιλαμβάνει μία σειρά φοροελαφρύνσεων που συνολικά αθροίζουν σε ένα ποσό της τάξεως των 3,5 δις. εκατ ευρώ. Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018 θα έχουμε τη δυνατότητα, τους βαθμούς ελευθερίας να αμβλύνουμε επιβαρύνσεις σε εκείνα τα στρώματα που έχουν πράγματι επιβαρυνθεί υπέρμετρα μέσα στην κρίση. Από εκεί και πέρα είναι σαφές προς όλους ότι εκείνο το οποίο χρειαζόμαστε είναι φορολογική επιβάρυνση που θα είναι προοδευτική και δίκαιη για όλους, να πληρώσουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν και να μειωθούν οι επιβαρύνσεις σε αυτούς που έχουν εξαντληθεί από την φορολογική επιβάρυνση των προηγούμενων χρόνων. Νομίζω ότι σε αυτό το επίπεδο αυτό που ζητάει ο Έλληνας πολίτης είναι πάταξη της φοροδιαφυγής και φορολογική δικαιοσύνη, κάτι που νομίζω πως θα μπορέσουμε να το κάνουμε περισσότερο το επόμενο διάστημα, μετά και την ολοκλήρωση του προγράμματος.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.