Το Περιφερειακο Συμβουλιο ΑΜ-Θ αλλαζει για ενα τριημερο

Με αφορμή την 3η Προσομοίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου που διοργανώνουν ο Ε.Ο.Π.Ε. και το Europe Direct Κομοτηνής

Το προσεχές τριήμερο 6 με 9 Δεκεμβρίου ο παλμός των πολιτικών επιστημών θα χτυπά στην Κομοτηνή. Ο λόγος; Η προσομοίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου που διοργανώνεται φέτος για τρίτη φορά στην πόλη μας από τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων (Ε.Ο.Π.Ε.) και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής.
 
Κατά το τριήμερο αυτό η Κομοτηνή θα αποτελέσει τόπο συνάντησης 70 και πλέον επιστημόνων, φοιτητές και αποφοίτους, τμημάτων της πολιτικής και όχι μόνο επιστήμης, από όλη την Ελλάδα οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά και στην πράξη τους θεσμούς μιας περιφέρειας, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένους ρόλους και θέσεις επί ζητημάτων που άπτονται της καθημερινότητας όλων, ενώ ειδικά για φέτος θα υπάρχει και προσομοίωση της θέσης Υπουργού Οικονομικών.
 
Όπως εξήγησαν μιλώντας στον «ΠτΘ» η συντονίστρια και το μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Προσομοίωσης και μέλη του Ε.Ο.Π.Ε. κ.κ. Αριάδνη Χαρπαντίδου και Κωνσταντίνος Χριστόπουλος αντίστοιχα, η διοργάνωση «έχει καταρχάς ως στόχο την οικειοποίηση, στο μέτρο του δυνατού, των κανόνων και του τρόπου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης». 

Πολλαπλοί οι σκοποί της διοργάνωσης 

 Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστόπουλος  «ένας από τους πολλαπλούς σκοπούς του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος είναι να εντείνει το ενδιαφέρον των νέων  για συμμετοχή είτε στην πολιτική είτε σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων, που αφορούν θέματα είτε ατομικού ενδιαφέροντος, είτε ευρύτερου ενδιαφέροντος, είτε αλλά θέματα σημασίας». Ωστόσο όπως συμπλήρωσε η κ. Χαρπαντίδου πέραν του επιστημονικού χαρακτήρα αυτής, η διοργάνωση αυτή αποτελεί και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν την Κομοτηνή, να την μελετήσουν και γιατί όχι και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να την αλλάξουν.
 
Η προετοιμασία της διοργάνωσης  αποτέλεσε στοίχημα για τους συμμετέχοντες οι οποίοι κλήθηκαν να δουλέψουν πάνω σε ένα πλούσιο υλικό που δόθηκε από την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου, ανθρώπους δηλαδή του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων.  Επιστημονικούς οδηγούς μελέτης και κανονισμούς που προήλθαν από την εργασία των κ.κ. Δημήτρη Κρίτα, Μαρία Αρναουτάκη, Δημήτρη Σκαφτούρο, Βαγγέλης Σπανός καθώς και τον Πρόεδρο του Οργανισμού κ. Συμεών Σιδηρόπουλο.
 
Η επιλογή των συμμετεχόντων που θα αποτελέσουν τα πρόσωπα που απαρτίζουν το Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς και τον Υπουργό Οικονομικών, όπως εξήγησαν οι κ.κ. Χαρπαντίδου και Χριστόπουλος έγινε με τέτοιον τρόπο ούτως ώστε η διαδικασία να παράξει τα επιθυμητά και το κατά δύναμιν ρεαλιστικά αποτελέσματα. 

Ενίσχυση της συμμετοχικότητας 

Τα οφέλη άλλωστε από την διοργάνωση αυτή καθ’ αυτή για τους συμμετέχοντες όπως εξήγησαν είναι πολλά. Ξεκινώντας όπως σημείωσε η κ. Χαρπαντίδου, από την απόκτηση γνώσεων που αφορούν στην οργάνωση του λόγου των συμμετεχόντων αλλά και την σωστή απεύθυνση τους στο κοινό, στην ενδελεχή έρευνα επί θεμάτων που άπτονται της καθημερινότητάς τους και φυσικά την ενεργοποίησή τους σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση και την πραγματικότητα της πόλης και της χώρας τους.
 
«Επίσης μέσα από τέτοιου είδους προσομοιώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα προωθείται η έννοια της δημοκρατίας, η οποία για πολλούς από εμάς, είναι γνωστή μόνο ως προς το άκουσμα, αλλά όχι ως προς την ουσία της και το ίδιο ισχύει και για τη συνεργασία» συμπλήρωσε ο κ. Χριστόπουλος για να επισημάνει πως «η συνεργασία είναι το ύψιστο ιδανικό σε μεγάλα εγχειρήματα, σε μεγάλες πρωτοβουλίες, και σε διαδικασίες σημαντικές που αφορούν στη λήψη αποφάσεων».
 
Κλείνοντας οι κ.κ. Χαρπαντίδου και Χριστόπουλος θέλησαν να ευχαριστήσουν τα υπόλοιπα  μέλη της οργανωτικής επιτροπής κ.κ. Σοφία Χατζησαββίδου, Χρυσούλα Καλαϊδοπούλου, Παντελή Ευγενιάδη και Σουζάνα Χατζηβασιλείου καθώς και τους επαγγελματίες της πόλης που συνέβαλαν για την διεξαγωγή της διοργάνωσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.