Επιμενει στα περι σουβλακιων και rooms to let ο Γαβρογλου

Έδωσε το παρών στη λήξη της Συνόδου των Πρυτάνεων - Ζητούν οικονομική και θεσμική ενίσχυση τα ΑΕΙ της χώρας

Με την παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι εργασίες της 89ης Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Πανεπιστημίων.
 
Στη μακρά λίστα των θεμάτων που συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων ανήκουν θέματα όπως η υποστελέχωση των πανεπιστημίων σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικού, η δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών, οικονομικά θέματα και ζητήματα στέγασης και σίτισης των φοιτητών. Συνολικά ελήφθησαν 25 αποφάσεις το τριήμερο των εργασιών της Συνόδου.
 
Ειδικότερα η Σύνοδος Πρυτάνεων συζήτησε για μια ακόμη φορά το ζήτημα της υποστελέχωσης τόσο σε διδακτικό όσο και διοικητικό προσωπικό και ζήτησε τη διάθεση νέων θέσεων διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική μείωση, που δυσχεραίνει τη λειτουργία των Πανεπιστημίων. 

Ξενόγλωσσα Προπτυχιακά στα ΑΕΙ 

Επίσης η Σύνοδος των Πρυτάνεων προσβλέποντας στην περαιτέρω διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων μέσω της προσέλκυσης φοιτητών και διδασκόντων από όλο τον κόσμο, τονίζει πως είναι απαραίτητη η άρση των θεσμικών εμποδίων που καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών και την πρόσληψη με ανοικτές διαδικασίες διεθνούς επιστημονικού δυναμικού. Τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, επισημαίνει η Σύνοδος, θα πρέπει να μπορούν να οργανώνονται από τα Πανεπιστήμια, χωρίς να είναι απαραίτητη η συνεργασία τους με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής του χαρακτήρα του. Επίσης τα εξ αποστάσεως προγράμματα πρέπει να μπορούν να οργανώνονται από τα ΑΕΙ χωρίς να είναι απαραίτητη η συνεργασία τους με το ΕΑΠ. 

Θεσμικό Πλαίσιο εισαγωγής φοιτητών στα ΑΕΙ 

Παράλληλα η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά τη συμμετοχή Επιτροπής της Συνόδου στη διαβούλευση με το Υπουργείο Παιδείας για το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ταυτόχρονα τα Πανεπιστήμια να έχουν ουσιαστικό λόγο για τον αριθμό των εισακτέων, τον τρόπο και τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών τους. 

Δημιουργία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων 

Ακόμα η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί τα ελληνικά Πανεπιστήμια να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για την ενεργό συμμετοχή τους στη δημιουργία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και ζητά τη συνδρομή θεσμικά και οικονομικά του ΥΠΠΕΘ.
 
Να σημειωθεί ότι η δημιουργία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων είναι ένας θεσμός που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά τη δυνατότητα σύμπραξης ορισμένων Πανεπιστημίων (έξι έως οκτώ) από διαφορετικές χώρες, που θα προσφέρουν κοινά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών για τους φοιτητές και τη δυνατότητα να μετακινούνται στα συμμετέχοντα Πανεπιστήμια σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, ενώ στο τέλος τους απονέμεται ένα πτυχίο από το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο. 

Φοιτητική μέριμνα 

Όσο για τα θέματα της φοιτητικής μέριμνας η Σύνοδος ζήτησε τα εξής:
 
Σίτιση
 
Για τη βελτίωση του καθεστώτος σίτισης των φοιτητών, η Σύνοδος ζητά τα εξής:

  • Για τα Πανεπιστήμια που διαθέτουν  Πανεπιστημιακή Λέσχη η σίτιση να παραμείνει στο ίδιο καθεστώς διαχείρισης της σίτισης (χρηματική επιχορήγηση της φοιτητικής λέσχης και διαγωνισμός από αυτήν). Η διαχείριση των κονδυλίων σίτισης στα Πανεπιστήμια, που δεν διαθέτουν Πανεπιστημακή Φοιτητική Λέσχη να γίνεται είτε από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, είτε από άλλο όργανο του Πανεπιστημίου.
  • Τα κριτήρια παροχής σίτισης στους φοιτητές, με βάση την Υπουργική απόφαση, πρέπει να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες έτσι ώστε να παρέχεται δωρεάν σίτιση στους φοιτητές με τα χαμηλότερα εισοδήματα, χωρίς τη  διαδικασία της κατά προτεραιότητα κατάταξης η οποία ως έχει σήμερα δυσχεραίνει τη δωρεάν σίτιση στους φοιτητές με τα πλέον χαμηλά εισοδήματα.
  • Το κόστος του ημερησίου σιτηρεσίου πρέπει να αυξηθεί σε πραγματικές επικρατούσες τιμές, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης τροφής.
  • Οι διαγωνισμοί σίτισης να περιέχουν δεσμευτικό όρο πληρωμής σύμφωνα με τον πραγματικό αριθμό των σιτιζομένων φοιτητών.
  • Η ποιότητα του παρεχομένου σιτηρεσίου και οι δικαιούμενοι φοιτητές καθορίζονται από επιτροπές των Α.Ε.Ι. και κοινοποιούνται στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.. 

Στέγαση 

  • Η στέγαση διενεργείται με ευθύνη του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., είτε σε παραχωρούμενα κτίρια των Α.Ε.Ι., είτε σε ενοικιαζόμενα κτίρια από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Όλες οι λειτουργικές δαπάνες καθώς και η συντήρηση των κτιρίων είναι ευθύνη του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
  • Τα κριτήρια εισδοχής των φοιτητών στις Φοιτητικές Εστίες είναι Πανελλαδικά και    διαχωρίζονται σε οικονομικά και κοινωνικά
  • Προτείνεται η δημιουργία κατάλληλου πληροφοριακού προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας, στα πρότυπα του προγράμματος του στεγαστικού επιδόματος, όπου κάθε αιτών φοιτητής καταχωρεί βάση των ανωτέρω κριτηρίων την αίτηση του και επιτροπή του Α.Ε.Ι. επιλέγει τους δικαιούμενους στέγασης φοιτητές, ανάλογα με τον αριθμό των διατιθέμενων δωματίων.
  • Ειδικά για τα ΑΕΙ που έχουν στη δική τους αποκλειστική ευθύνη τη διαχείριση των φοιτητικών τους εστιών, να δίδεται πρόσθετη επιχορήγηση ίση με το άθροισμα των στεγαστικών επιδομάτων που θα δίδονταν για τους στεγαζόμενους φοιτητές με βάση τα κριτήρια που θεσμοθετεί η Πολιτεία. 

Κώστας Γαβρόγλου «Το κονδύλι από τον προϋπολογισμό για τα Πανεπιστήμια θα κινηθεί στα φετινά επίπεδα και θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση» 

Από την πλευρά του, κατά την ομιλία του και στον διάλογο που ακολούθησε, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι το Υπουργείο προτάσσει την ανάπτυξη των περιφερειακών Πανεπιστημίων ώστε να συμβαδίζουν με την τοπική περιφερειακή ανάπτυξη και να συνδεθούν με τις αναπτυξιακές ανάγκες και προοπτικές των τοπικών κοινωνιών. Δεύτερος στόχος είναι η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων και τις συνέργειες που θα μπορούν να εξασφαλίσουν στο νέο χάρτη των ΑΕΙ που διαγράφεται στην Ευρώπη.
 
Απαντώντας στο αίτημα των Πρυτάνεων για διατήρηση του ύψους της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι μετά τη σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού το 2018 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, και για το επόμενο έτος  το κονδύλι από τον προϋπολογισμό θα κινηθεί στα φετινά επίπεδα και θα δοθεί επίσης έκτακτη επιχορήγηση πλέον του τακτικού προϋπολογισμού.
 
Σημείωσε πάντως την εξαιρετικά χαμηλή απορροφητικότητα που έχουν τα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) από τα ίδια τα Πανεπιστήμια. Ζήτησε από τους Πρυτάνεις να επισπεύσουν τις διαδικασίες, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα χρήματα αυτά να χαθούν. 

«Υπάρχουν πολλές παθογένειες στο σύστημα της φοιτητικής μέριμνας» 

Στο θέμα της φοιτητικής μέριμνας, ο Υπουργός ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να δίνει το Υπουργείο 200 εκατομμύρια τον χρόνο και η χρηματοδότηση αυτή να μην αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των φοιτητών. «Υπάρχουν πολλές παθογένειες στο σύστημα της φοιτητικής μέριμνας» είπε και ανέφερε την έλλειψη ελέγχου ως προς το ποιοι μένουν στις Φοιτητικές Εστίες και για ποια χρονικά διαστήματα. Η επιτροπή που είχε συγκροτηθεί με εκπροσώπους των Πανεπιστημίων πρέπει να επιταχύνει το έργο της. 

Σιωπή για το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου 

Έμφαση έδωσε ο κ. Γαβρόγλου και στην σιωπή, όπως χαρακτηριστικά είπε, των Πανεπιστημίων σε σχέση με το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου. Όπως ανέφερε, δεν έχει δοθεί καμία απάντηση από τα Πανεπιστήμια ούτε έχουν γίνει προτάσεις παρά το γεγονός ότι το Πόρισμα είναι το αποτέλεσμα της μελέτης μιας Επιτροπής κατεξοχήν ειδικών επιστημόνων και ειδικών της δικαιοσύνης και της αστυνομίας που δεν τους υπέδειξε το Υπουργείο αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες.
 
Ο Υπουργός πρότεινε να συζητηθεί πώς μπορεί να υπάρξει συνδρομή των Πανεπιστημίων ως προς το μαθησιακό «προφίλ» των υποψηφίων φοιτητών. Δηλαδή, ως προς το επίπεδο των γνώσεων που πρέπει να έχει ένας μαθητής του Λυκείου για να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο, ώστε να αναμορφωθούν αντιστοίχως και τα προγράμματα σπουδών του Λυκείου. 

Η απάντηση για την Νομική Σχολή στην Πάτρα 

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα και τις αντιδράσεις που διατυπώνονται ο Υπουργός επέμεινε στα περί σουβλακίων και rooms to let. Συγκεκριμένα ο ίδιος διερωτήθηκε αν «υπάρχει κάτι που γίνεται και δεν προκαλεί αντίδραση;» για να υπογραμμίσει πως «εμείς θεωρούμε ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητες οι αντιδράσεις, διότι όλες οι Νομικές Σχολές μας λένε “μην παίρνετε τόσους πολλούς φοιτητές”. Με την ίδια λογική δεν θα πρέπει να αναγνωρίζουμε τα πτυχία νομικής που λαμβάνονται από Πανεπιστήμια άλλων χωρών! Όταν λοιπόν, κάνεις ένα καινούριο τμήμα, θα παίρνεις τον ίδιο αριθμό ο οποίος θα μοιράζεται δια τέσσερα.  Δεύτερον, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβουμε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των Πανεπιστημίων στην Περιφέρεια. Δυστυχώς -και γι’ αυτό δεν φταίνε οι συνάδελφοι που είναι εκεί και αντιδρούν ή οι φοιτητές- αυτό που βλέπουν πολλές φορές οι τοπικές κοινωνίες και αντιδρούν, ευτυχώς όχι όλες, είναι ότι οι φοιτητές σε μία πόλη, εκτός των κεντρικών πόλεων, είναι για τα σουβλάκια και τα rooms to let. Αυτό θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Αναπτυξιακές είναι οι επιλογές μας αλλά επί της ουσίας αναπτυξιακές, όπως θα είναι τα διετή προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς, νέες θέσεις προσωπικού, Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα και η ανάπτυξη θα έρθει με αυτόν τον τρόπο». «Θα παρακαλούσα λοιπόν», κατέληξε στην απάντησή του ο υπουργός «ο καθένας να αναλογιστεί τι σημαίνει όταν πας να κάνεις κάτι καινούριο, ένα νέο Τμήμα. Όσοι είναι στα παλιά Τμήματα αντιδρούν. Δεν θεωρούμε ότι αυτό βοηθάει μία χώρα να αποκτήσει μία κανονικότητα και να ανοίξει δυνατότητες στους νέους μας να σπουδάσουν. Γιατί η μόρφωση για μας είναι αυταξία και δεύτερο λόγο έχει η σχέση με την Αγορά Εργασίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.