Με 7.532 ευρω συμμετεχει στην αυξηση μετοχικου κεφαλαιου της Αναπτυξιακης Ροδοπης ο Δημος Κομοτηνης

Διατηρεί το ποσοστό του στο 18,83% και παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Αναπτυξιακής

Με το ποσό των 7.532 ευρώ θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Ροδόπης ο Δήμος Κομοτηνής, κρατώντας με αυτό τον τρόπο το ποσοστό του στο 18,83% και παραμένοντας ο μεγαλύτερος μέτοχος της Αναπτυξιακής.
 
Η συμμετοχή στην αύξηση εγκρίθηκε την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, στο οποίο βρέθηκε και ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής κ. Στάθης Κεφαλίδης, ο οποίος σημείωσε πως η αύξηση αυτή αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης αύξησης, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της επιχείρησης, λόγω της επέκτασης στην Ξάνθη και την κάλυψη του LEADER εκεί.
 
Για αυτό και η Αναπτυξιακή Ροδόπης αποφάσισε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 40.000 ευρώ. 

Δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από το 2016 

Να υπενθυμίσουμε πως το 2016 η Αναπτυξιακή Ροδόπης είχε προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο ποσό των 100.000 ευρώ με δύο βασικούς σκοπούς.
 
Αρχικά η αύξηση επέτρεψε τη συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο της εταιρείας και Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπών συλλογικών Φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, ώστε η Αναπτυξιακή να αποκτήσει μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα στην τοπική κοινωνία, η οποία αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης της πρότασης που υποβλήθηκε από την εταιρεία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων για την ανάληψη της υλοποίησης τοπικού προγράμματος CLLD LEADER  Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης.
 
Επίσης βοήθησε στην κάλυψη των αυξημένων υποχρεώσεων της Εταιρείας, μιας και η διεύρυνση της περιοχής παρέμβασης του τοπικού προγράμματος LEADER στην Ξάνθη απαιτεί τη λειτουργία παραρτήματος της εταιρείας στην πόλη της Ξάνθης.
 
Ο Δήμος Κομοτηνής συμμετείχε τότε στην αύξηση με το ποσό των 10.000 ευρώ, δηλαδή με 2.500 μετοχές, ενώ από την αύξηση του έτους 2016 καλύφθηκε μόνο το ποσό των 80.448, ευρώ. 

Νέες ανάγκες δημιουργήθηκαν μέχρι το 2018 

Το Σεπτέμβριο, με απόφαση της Γενικής συνέλευσης των μετόχων αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 40.000 ευρώ, με έκδοση 10.000 ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 4 ευρώ η καθεμία και θα καλυφθεί ολοκληρωτικά τοις μετρητοίς από παλαιούς και νέους μετόχους.
 
Ο σκοπός της νέας αύξησης είναι ο ίδιος με αυτόν της προηγούμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και συγκεκριμένα η κάλυψη των αυξημένων ανειλημμένων υποχρεώσεων από τη διεύρυνση της περιοχής υλοποίησης του τοπικού προγράμματος LEADER πέραν της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και σε επιλέξιμες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, καθώς και από την υποχρέωσή της Αναπτυξιακής απέναντι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υλοποιήσει άνευ αμοιβής τις συνεχιζόμενες πράξεις (ανειλημμένες υποχρεώσεις) του Άξονα 3 και του Άξονα 4 του ΠΑΑ 2007-2013 που συνεχίζονται από 1-1-2016 έως σήμερα.
 
Επίσης καλύπτονται οι νέες υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει σε δύο διακρατικά προγράμματα που πρόσφατα εγκρίθηκαν προς υλοποίηση, το Διακρατικό Πρόγραμμα με τίτλο: «THE HEALTHY MUNICIPALITY» του INTERREG GR- BG 2014-2020, και το Διακρατικό Πρόγραμμα με τίτλο: «SOCIAL FORCES» του INTERREG GR- BG 2014-2, ενώ μπορεί να ανταπεξέλθει η Αναπτυξιακή Ροδόπης στα έξοδα (έρευνες, μελέτες κ.λ.π.) που απαιτούνται για τη διεκδίκηση νέων προγραμμάτων προς υλοποίηση από την εταιρεία.
 
Στην συνεδρίαση αποφασίστηκε στο νέο κεφάλαιο της εταιρείας να έχουν δικαίωμα προτίμησης οι παλαιοί μέτοχοι, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο υφιστάμενο κεφάλαιο. Ο Δήμος Κομοτηνής με τη τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συμμετέχει με το ποσό 123.768 ευρώ που αναλογεί σε 30.942 μετοχές, ποσοστό 18,83%.
 
Για αυτό και αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση η συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο ύψος της συμμετοχής που μπορεί να φτάσει μέχρι το ποσοστό 18,83% των 40.000 ευρώ, δηλαδή 7.532 ευρώ, που μεταφράζεται σε 1.883 μετοχές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.