Υπαρχει ακομα μεγαλος δρομος για την πληρη προσβαση στην εκπαιδευση

Συνεχίζει την προσπάθεια να γίνει 100% προσβάσιμο το ΔΠΘ - Σημαντική η παρουσία της Δομής Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της

Οι τρόποι με τους οποίους το ΔΠΘ γίνεται πιο προσβάσιμο στους φοιτητές του, αλλά και όλα όσα έχουν γίνει και θα πρέπει να γίνουν στην εκπαίδευση αναλύθηκαν το πρωί του Σαββάτου 2 Μαρτίου, κατά το workshop που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή από τη Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας (ΔΟΣΥΠ) φοιτητών του ΔΠΘ και το Σύλλογο ατόμων με κινητικά προβλήματα «ΠΕΡΠΑΤΩ» με τίτλο «Η πρόσβαση στην εκπαίδευση».
 
Το workshop, σημείωσε η Αντιπρύτανης κ. Ζωή Γαβριηλίδου, γίνεται στο πλαίσιο των πολλών ενημερωτικών ημερίδων που διοργανώνει η ΔΟΣΥΠ, με κύριο ακροατήριο φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εξειδίκευση στις ΤΠΕ και Ειδική Αγωγή – Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης».
 
«Είναι μια πολύ σημαντική δουλειά ευαισθητοποίησης που γίνεται, και κυρίως μια δουλειά για να γνωρίσει το κοινό την ΔΟΣΥΠ, με στόχο να γίνει το πανεπιστήμιο 100% προσβάσιμο» ανέφερε η κ. Γαβριηλίδου, επισημαίνοντας πως είναι πολύ χαρούμενοι από τη συνεργασία που έχουν με τη δομή.
 
Η δομή, επισήμανε, έχει αναπτύξει και ένα δίκτυο εθελοντών, με πενήντα έξι φοιτητές να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι σήμερα, που θα βοηθούν σε μια σειρά από τομείς όπως ομάδες ομοτίμων (role models), βοηθοί σπουδών, υποστήριξη κοινωνικής ζωής φοιτητών/τριών ΑΜΕΑ και φοιτητών/τριών από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και συμμετοχή σε δράσεις ευαισθητοποίησης στην κοινότητα για θέματα αναπηρίας και ψυχικής υγείας. 

Βοηθώντας τους φοιτητές να ολοκληρώσουν με ισοτιμία τις σπουδές τους 

Επιστημονική Υπεύθυνος της Δομής είναι η κ. Μαρία Σαμακουρή, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Δ.Π.Θ., η οποία στον ένα χρόνο λειτουργία της, έχει σαν κύριο στόχο της να κάνει το πανεπιστήμιο 100% προσβάσιμο στους φοιτητές του, αλλά και να βοηθήσει το σύνολο των φοιτητών του ΔΠΘ να ολοκληρώσουν με ισοτιμία τις σπουδές τους.
 
Η Δομή έχει δύο τμήματα, με το ένα να είναι το τμήμα Συμβουλευτικής, όπου οι φοιτητές μπορούν να ζητήσουν βοήθεια σε οποιοδήποτε πρόβλημα έχουν στις σπουδές και την κοινωνικοποίησή τους. Το δεύτερο είναι το τμήμα προσβασιμότητας, που έχει σαν στόχο να αυξήσει τη δυνατότητα των ανθρώπων που έχουν οποιαδήποτε δυσκολία με την όραση, με την ακοή ή με μαθησιακές δυσκολίες, χρησιμοποιώντας τα τεχνικά μέσα και τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία, ώστε να έχουν το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής στη γνώση.
 
Οι φοιτητές που εξυπηρετήθηκαν με ατομική συμβουλευτική από το Τμήμα Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 ήταν 114, ενώ οι ατομικές συνεδρίες που διεξήχθησαν για αυτούς τους φοιτητές ήταν συνολικά 426.
 
Το ίδιο διάστημα από την Επιστημονική Επιτροπή και τους εξωτερικούς συνεργάτες διαμορφώθηκε υλικό για 3 εργαστήρια βιωματικού χαρακτήρα και 1 σεμινάριο. Έτσι υλοποιήθηκαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο από τους εξωτερικούς συνεργάτες ένα εργαστήριο στην Αλεξανδρούπολη με θέμα τη «Διαδικασία λήψης αποφάσεων» και δύο εργαστήρια με θέμα την «Μετάβαση στο Πανεπιστήμιο» που υλοποιήθηκαν στην Κομοτηνή στους πρωτοετείς του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και στην Ορεστιάδα.
 
Οι συνολικοί συμμετέχοντες φοιτητές ήταν περισσότεροι από εκατό, ενώ οι συνεδρίες όλων των εργαστηρίων ήταν συνολικά έξι.
 
Μέχρι τώρα πάντως δεν είχαν ιδιαίτερη επαφή με φοιτητές στον τομέα της προσβασιμότητας, παρόλο που αυτό θεωρούν ότι θα αλλάξει. «Στον τομέα της συμβουλευτικής έχουμε προχωρήσει πολύ περισσότερο, διότι αποτελούν την διάδοχη δομή της υπηρεσία ψυχοκοινωνικής υποστήριξης φοιτητών, που υπήρχε για κάποια χρόνια» εξήγησε η κ. Σαμακούρη σχετικά.

Στήριξη στην προσβασιμότητα 

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Τμήματος Προσβασιμότητας έχουν αποφασιστεί και πραγματοποιούνται μια σειρά από δράσεις, που περιλαμβάνουν μελέτες προσβασιμότητας, αλλά και εργαλεία για τη βελτίωση αυτής μέσω των νέων τεχνολογιών.
 
Έτσι προχωρούν μελέτες προσβασιμότητας στις βιβλιοθήκες των Τμημάτων Ιστορίας και Εθνολογίας, Ελληνικής Φιλολογίας, Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, καθώς και μελέτη προσβασιμότητας στην Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ.
 
Μέσω αυτών καταγράφεται το νομικό πλαίσιο, οι κανονισμοί και οι οδηγίες που έχουν ληφθεί υπόψη, γίνεται καταγραφή των αποτελεσμάτων της αυτοψίας που έγινε στους χώρους, περιγράφονται όλες οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει και προτείνονται λύσεις και τρόποι βελτίωσης της προσβασιμότητας, επισημαίνοντας τυχόν ελλείψεις που εμποδίζουν την αυτόνομη διακίνηση των ατόμων.
 
Παράλληλα έχει ξεκινήσει συνεργασία με την AMELib (AccessibleMulti-modal Electronic Library) για την περαιτέρω εξειδίκευση πάνω σε θέματα προσβασιμότητας βιβλιοθηκών.
 
Η υπηρεσία έχει εντοπίσει λογισμικό για μετατροπή κειμένου σε ήχο (NVDA)  και για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την ευκολία χρήσης του δείκτη του ποντικιού (Angle Mouse), ενώ έχει δημιουργηθεί οδηγός χρήσης, δυνατοτήτων προσβασιμότητας του λειτουργικού συστήματος Windows 10, για χρήστες με προβλήματα όρασης.
 
Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019 επίσης αναμένεται να υλοποιηθεί σειρά ενεργειών που θα αφορά τη μελέτη προσβασιμότητας στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής και Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών, την παράδοση των Μελετών Προσβασιμότητας στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του ΔΠΘ για τη βελτίωσή τους.
 
Θα προχωρήσει επίσης η μετατροπή συγγραμμάτων σε αρχεία ήχου, η μαγνητοσκόπηση διαλέξεων και προσθήκη υποτίτλων και ο σχεδιασμός προσβάσιμων σταθμών εργασίας βιβλιοθηκών και διαδικτύου.
 
Όσο για το ίδιο το Τμήμα, θα υπάρξει συνεργασία με το Τμήμα Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για την βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ της Κεντρικής Υπηρεσίας με έδρα την Κομοτηνή και των παραρτημάτων στις πόλεις Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, καθώς και για την οργάνωση και την διαχείριση των εθελοντών. 

«Θέλουμε πολύ δουλειά στη  δικτύωση» 

Στη θετική συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ και του ΔΠΘ αναφέρθηκε ο κ. Σπύρος Νταντανίδης, μέλος του ΔΣ του ΠΕΡΠΑΤΩ, κινηματογραφιστής και φοιτητής Νομικής στο ΔΠΘ.
 
Ο κ. Νταντανίδης σημείωσε πως το Πανεπιστήμιο, τουλάχιστον στην Κομοτηνή που γνωρίζει καλύτερα, είναι ένα αρκετά προσβάσιμο πανεπιστήμιο, με δομές που έχουν εξελιχθεί και ουσιαστικά αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια.
 
Όμως αυτό που είναι σημαντικό να ελεγχθεί είναι αν αυτές οι υποδομές βοηθούν πραγματικά τους ανάπηρους φοιτητές και φοιτήτριες.  «Θέλουμε πολύ δουλειά στη  δικτύωση, την επαφή και την επικοινωνία με τον ανάπηρο φοιτητή και την ανάπηρη φοιτήτρια, που δυστυχώς είναι ακόμα πολύ λίγοι» σημείωσε, για αυτό και κατά τη διάρκεια του workshop μίλησαν και για τη σχολική διαρροή αναπήρων μαθητών, που είναι τεράστια, τόσο στην χώρα μας όσο και στην ΕΕ.
 
Ο κ. Νταντανίδης στάθηκε αρχικά στην αλλαγή που πρέπει να έρθει πρώτα από όλα μέσα στο αναπηρικό κίνημα, στη συνέχεια από το σύστημα αλλά ουσιαστικά και από το κοινωνικό σύνολο, το οποίο οφείλει να δημιουργεί ίσες ευκαιρίες και να ενσωματώνει το σύνολο του πληθυσμού.
 
Ο Σύλλογος ΠΕΡΠΑΤΩ δουλεύει σε αυτή την κατεύθυνση για πάρα πολλά χρόνια, με πάνω από 150 ωφελούμενους που εκπαιδεύονται κάθε χρόνο και το κέντρο διημέρευσης και φροντίδας του Συλλόγου να προσπαθεί να φέρει στους ωφελούμενους τις ευκαιρίες που έχουν χάσει από το σύστημα, και να τους φέρει στην ιδέα ότι πρέπει να τις κυνηγήσουν οι ίδιοι.
 
Αυτή την ιδέα προσπαθούν να επεκτείνουν, βοηθώντας όσο το δυνατόν περισσότερους αναπήρους μπορούν στην κατεύθυνση και να μην μένουν κλεισμένοι, και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Ως παράδειγμα έφερε μια κοπέλα με κινητική αναπηρία, που δυσκολεύτηκε στο πανεπιστήμιό της και το είχε σταματήσει, όμως μετά από την εκπαίδευση και την επαφή με το Σύλλογο, αποφάσισε να επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο, σε άλλη σχολή, ώστε να αποκτήσει κατάρτιση στην εργασία της. Βέβαια επισήμανε πως σημαντική είναι η βοήθεια και από την οικογένειά τους, αλλά το σημαντικότερο είναι οι ίδιοι να παίρνουν την πρωτοβουλία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.