Κατα πλειοψηφια εγκριθηκε ο προυπολογισμος απο την Περιφερεια ΑΜΘ

Για έλλειψη οράματος και πολιτικής στόχευσης έκανε λόγο η αντιπολίτευση

Κατά πλειοψηφία με 21 θετικές ψήφους εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το 2020, κατά τη συνεδρίαση που διεξήχθη την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου.

Έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, οι οποίες έκαναν λόγο, μεταξύ άλλων, για «έλλειψη οράματος και πολιτικής στόχευσης», στοιχεία που όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, «δεν αντιπροσωπεύουν το σώμα».

Την εισήγηση του προϋπολογισμού πραγματοποίησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικού κ. Τρύφων Εξάρχου, ο οποίος διευκρίνισε πως ο προϋπολογισμός διακρίνεται σε τρία τμήματα. Το πρώτο τμήμα αφορά τον τακτικό προϋπολογισμό και περιλαμβάνει τις προβλέψεις των ποσών που θα διατεθούν από τις διευθύνσεις της περιφέρειας για την κάλυψη όλων των αναγκαίων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους δαπανών καθώς και τις προβλέψεις των ποσών που θα διατεθούν για την εκτέλεση έργων και δραστηριοτήτων του ετήσιου προγράμματος δράσης και του ετήσιου τεχνικού προγράμματος.

Το δεύτερο τμήμα του προϋπολογισμού, αφορά τις δημόσιες επενδύσεις και περιλαμβάνει προβλέψεις ποσών που θα διατεθούν για την εκτέλεση έργων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και πληρώνονται από το περιφερειακό ταμείο ανάπτυξης. «Τα χρήματα αυτά είναι εξολογιστικά, δηλαδή δεν φαίνονται στον προϋπολογισμό» εξήγησε ο κ. Εξάρχου.

Το τρίτο και τελευταίο τμήμα, αφορά το ταμειακό υπόλοιπο του έτους 2019, το οποίο όπως διευκρίνισε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης οικονομικού, «προορίζεται κατά προτεραιότητα για την κάλυψη κάποιων δαπανών».

«Περισσότερο τεχνικό θέμα πλέον ο προϋπολογισμός»

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, τόνισε τη σημασία του σχεδίου του προϋπολογισμού, τον οποίο χαρακτήρισε «τεχνικό». Ο ίδιος, αφού υπογράμμισε πως ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, προέβη σε κάποιες απαραίτητες διευκρινήσεις ώστε να γίνουν περισσότερο κατανοητά κάποια από τα σημεία.

Οι διευκρινήσεις του Περιφερειάρχη

Αρχής γενομένης από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και συγκεκριμένα τη συντήρηση του οδικού δικτύου, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως το ποσό που αναγράφεται είναι «αθροιστικό», καθότι προβλέπονται περισσότεροι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της περιφέρειας.

«Προφανώς δεν είναι αυτοί οι πόροι που διαθέτουμε για συντηρήσεις οδικού δικτύου αλλά οι πόροι από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών. Προβλέπονται πολύ περισσότεροι πόροι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της περιφέρειας. Όλα αυτά τα έργα που θα προταθούν ή  εγκριθούν στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης, θα εξειδικευτούν εκεί. Τώρα οι περισσότεροι κωδικοί θα έλεγα πως είναι αθροιστικοί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό  του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ο κ. Μέτιος υπογράμμισε πως «αφορά έργα τα οποία δεν εγγράφονται στον προϋπολογισμό, αλλά  στο τεχνικό πρόγραμμα και είτε χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων», συμπληρώνοντας πως «πληρώνονται από το περιφερειακό ταμείο».

Τέλος, αναφέρθηκε στο ταμειακό υπόλοιπο όπου περιλαμβάνονται ποσά τα οποία δεν εκταμιεύθηκαν αλλά όφειλαν κατόπιν υπουργικών οδηγιών να εγγραφούν. «Τα προηγούμενα χρόνια βάσει οδηγιών από τα υπουργεία, έπρεπε να εγγράψουμε συγκεκριμένα ποσά στον προϋπολογισμό. Αυτά τα ποσά δεν εκταμιεύτηκαν, παρ’ όλα αυτά κάποια μπορεί από τη στιγμή που εγγράφηκαν, να εμφανίζονται και στο ταμειακό υπόλοιπο» εξήγησε.

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης

 Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης με την παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση»  κ. Χριστόδουλος Τοψίδης,  χαρακτήρισε την διαδικασία «τυπική» και όχι αποτέλεσμα διαλόγου, ενώ τόνισε πως  «ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα συνέργιας με όλα τα υπόλοιπα προγράμματα», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «διακρίνεται από έλλειψη στοχοθεσίας».

Επιπλέον, ανέφερε πως υπάρχει έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου και θεωρείται ελλιπής από κοινωνική ευθυγράμμιση, καταλήγοντας πως  «ως παράταξη, συμφωνούμε σε ό,τι έχει σχέση με διοικητικές υπηρεσίες, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα δεν συμφωνούμε γιατί δεν συμβαδίζουν σε καμία στόχευση και στρατηγική της περιφέρειας μας».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Κωνσταντίνος Κατσιμίγας, σημείωσε πως θα έπρεπε να υπάρχει διαφορετικός τρόπος υποβολής σε ένα «βουλευόμενο όργανο», όπως είναι το περιφερειακό συμβούλιο, προκειμένου να κατανοηθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού της περιφέρειας και κατόπιν ψηφισθεί. «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα προϋπολογισμό 280 σελίδων όπου οι υπάλληλοι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, ωστόσο δεν παύει να είναι ένας προϋπολογισμός για τους περισσότερους από εμάς δυσνόητος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής, ενώ προσέθεσε πως δεν υπάρχει επαρκής μελέτη. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για έργα και ανάπτυξη αν δεν έχουμε μελέτες», τόνισε ο επικεφαλής, σημειώνοντας πως ελλείψει «οράματος» και «πολιτικής στόχευσης», καταψηφίζει τον προϋπολογισμό.

Με τη σειρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση», κ. Κωστής Σιμιτσής, επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός είναι κυρίως μια «τεχνική διαδικασία», τονίζοντας πως από τότε που επικράτησαν οι μνημονιακές συνθήκες, ο τρόπος σύνταξής του προϋπολογισμού έγινε ένας «στερεότυπος και γραφειοκρατικός δρόμος».

«Όσον αφορά τον ανταποδοτικό χαρακτήρα ορισμένων εσόδων, παντού πηγαίνουμε στο μηδέν, κάτι το οποίο πρέπει σύντομα να αρθεί, ενώ ακόμη, δεν έχουμε έσοδα από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Έχουμε όμως έναν πολύ καλά συγκροτημένο πίνακα εσόδων-εξόδων και ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό χωρίς καμία επιφύλαξη» ανέφερε καταληκτικά ο επικεφαλής.

Κατόπιν, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ.  Δημήτρης Παπατολίδης, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον  νόμο της κυβέρνησης καθώς όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «στο πλαίσιο της κυβερνησιμότητας, οι προϋπολογισμοί περνούν με ισχνές πλειοψηφίες».

Αναφορικά με το περιεχόμενο του προϋπολογισμού, ο κ. Παπατολίδης ανέφερε πως «αποδέχεται αντικειμενικά τις ελλείψεις σε προσωπικό, δεν προβλέπονται κονδύλια για να νομιμοποιηθεί  το χρήσιμο προσωπικό καθώς και γενναία αύξηση των δαπανών για κρίσιμες λαϊκές ανάγκες. Υπογράμμισε πως η παράταξη δεν συμφωνεί με την υπόλοιπη αντιπολίτευση και κατόπιν δήλωσε την καταψήφιση του προϋπολογισμού. «Δεν συμφωνούμε με την κριτική της υπόλοιπης αντιπολίτευσης. Είμαστε στην αντίπερα όχθη, αντιπαλεύουμε αυτούς του προϋπολογισμούς και από αυτή τη σκοπιά θα τον καταψηφίσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση» κ. Θεόδωρος Περεντίδης, σημείωσε  πως διαπιστώνει στρατηγική, ενώ τόνισε πως με τον συγκεκριμένο  προϋπολογισμό, σφραγίζεται η αποδοχή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής σταθερότητας καθώς επίσης  δεν έχει μεγάλο βαθμό κοινωνικής επίδρασης.
 
«Από την πρόσκληση ακόμα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική. Με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό, σφραγίζεται η απόλυτη αποδοχή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής σταθερότητας, ενώ δεν προβλέπει κάτι το οποίο θα προσδώσει μια αναπτυξιακή λογική την οποία θα καρπωθεί η κοινωνία» τόνισε ο επικεφαλής για να αναφέρει καταληκτικά πως τον καταψηφίζει.

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτης Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης» σημείωσε πως «ένας προϋπολογισμός είναι πάντα νούμερα και όταν τα νούμερα αποτυπώνονται και βγάζουν ένα αποτέλεσμα ισοσκελισμένο δεν μπορεί παρά να είναι ένας σωστός προϋπολογισμός», ενώ προσέθεσε πως «όταν υπάρχει ένας προϋπολογισμός ο οποίος έχει εγκριθεί χωρίς καμία παρατήρηση, αποδεικνύει ότι είναι σωστά μελετημένος και δεν μπορεί παρά να είναι ένας προϋπολογισμός που για μας τους αδαείς στα οικονομικά θα πρέπει να γίνει αποδεκτός, με βασικό στόχο να μπορέσει να γίνει πράξη», δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού για την περιφέρεια ΑΜΘ

Να σημειωθεί κλείνοντας ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Εξάρχου, ο προϋπολογισμός  για τις πέντε περιφερειακές ενότητες έχει ως σύνολο εσόδων και εξόδων, 185.394,317 ευρώ.

Οι προβλεπόμενες πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων την παρούσα χρονική στιγμή ανέρχονται σε 66.686.444 ευρώ, ενώ οι χρεώσεις στα 65,5 εκ. ευρώ.

Αναφορικά με τον τακτικό προϋπολογισμό, το ποσό ανέρχεται στα 118.707.873 ευρώ, ενώ τα έσοδα που προβλέπονται είναι της τάξης των 53.031.900 ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.