Για πρωτη φορα σε κοινο τραπεζι συζητησης Χριστιανοι και Μουσουλμανοι εκπαιδευτικοι της Ροδοπης

Δύο οι συναντήσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Οι Τρεις Ιεράρχες» και του Συλλόγου Αποφοίτων της ΕΠΑΘ

Όχι μία αλλά δύο συναντήσεις μεγάλης ιστορικής αξίας πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στη Ροδόπη. Ο λόγος για τις συναντήσεις των δύο Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ροδόπης, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Οι Τρείς Ιεράρχες» και του Συλλόγου Δασκάλων Αποφοίτων Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης ν. Ροδόπης και  ν. Έβρου, που αφήνοντας στην άκρη εμπόδια και προκαταλήψεις του παρελθόντος κατέστησαν εφικτό και μάλιστα προσοδοφόρο ως προς τα συμπεράσματα, τον διάλογο μεταξύ τους.
 
Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ν. Ροδόπης κ. Στέφανος Μακρυγιάννης το τελευταίο διάστημα με πρωτοβουλία του Συλλόγου πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά ιστορικά, δύο συναντήσεις σε εξαιρετικό κλίμα με κοινό στόχο τη διεκδίκηση και τη διαμόρφωση «ενός σύγχρονου μειονοτικού σχολείου, μίας σύγχρονης μειονοτικής εκπαίδευσης, η οποία θα καλύπτει πλήρως τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών της μειονότητας, χωρίς βέβαια να παραβιάζει τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών».
 

Σύμφωνα με τον ίδιο κατά τη διάρκεια των δύο αυτών πρώτων συναντήσεων «διαπιστώθηκε πως οι φωνές που υπήρχαν στο παρελθόν, αυτές της  μισαλλοδοξίας και της δημιουργίας έχθρας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δεν αντικατόπτριζαν την πραγματικότητα». «Υπήρξε εκτεταμένη συμφωνία σε πάρα πολλά ζητήματα και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία συγγραφής ανακοίνωσης που θα περιλαμβάνει αναλυτικά όλα όσα  συμφωνήθηκαν» υπογράμμισε ο ίδιος, εξηγώντας πως τα ζητήματα αυτά αφορούν στην λειτουργία της μειονοτικής εκπαίδευσης και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών ευρύτερα, καθώς και τα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά αιτήματα του συνόλου των εκπαιδευτικών.
 
Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ν. Ροδόπης υπενθύμισε πως η πρωτοβουλία αυτή είχε προταθεί πολλάκις στο παρελθόν, για να συναντήσει ωστόσο την άρνηση από δυνάμεις που ο ίδιος χαρακτήρισε «δυνάμεις συντήρησης που προέρχονταν και από τις δύο κοινότητες» για να επισημάνει ωστόσο πως τα εμπόδια αυτά έχουν αρθεί και η συζήτηση θα συνεχιστεί.
 
Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία και  κυρίως το έως τώρα αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών, να δανειστούμε τα γραφόμενα της εκπαιδευτικού Μαρίας Δήμου που μεταξύ άλλων επεσήμανε πως πρόκειται για ένα «αυτονόητο» θέμα που στην τοπική κοινωνία αν μη τι άλλο θα έπρεπε να λυθεί και ξεπεραστεί εδώ και χρόνια.
 
Ίδια προβλήματα, ίδιες αγωνίες και κυρίως ίδιες διεκδικήσεις, κοινός τόπος προσπάθειας, ήτοι οι σχολικές αίθουσες, και κυρίως κοινός στόχος η καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, ισότιμη και ισάξια προς όλους, με όρους ποιότητας πρωτίστως, στην βάση μίας «υγιούς συμπόρευσης» μακριά από πρακτικές και λογικές του παρελθόντος.
 
Στις καλές ειδήσεις των ημερών λοιπόν, διότι η πρόσθεση δυνάμεων μόνο πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.